Начало Новини Актуално Проект зелена къща ще популяризира екологичния туризъм

Проект зелена къща ще популяризира екологичния туризъм

Актуално

Къщи за гости и семейни хотели, които отговарят на определени изисквания за гостоприемство, екологичност и традиционната за дадения регион атмосфера и бит на българския дом, могат да получат сертификат Зелена къща. Това стана ясно на пресконференция на Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ).

Проектът Зелена къща цели като резултат да се създаде интернет сайт, който показва всички къщи за гости в страната, които отговарят на изисквания на европейско ниво за екологичен туризъм, обясни председателят на БААТ Любомир Попйорданов.

Всички къщи за гости, които отговарят на изискванията, получават знака Зелена къща, предаде Агенция Фокус. Всяка зелена къща трябва да се стреми към икономия на енергия и вода, намаляване на отпадъците, разделно събиране на боклук, предлагане на биопродукти, запазване на местната архитектура и културно наследство, както и представяне на характерна местна кухня. Зелени къщи вече има в Предбалкана , Родопите, по Черноморието. Следващата стъпка по проекта е картата със знака Зелена къща, която туристите могат да си закупят на цена 25 лв. и да ползват отстъпки от туристическите обекти и от биомагазини.

Още новини