Начало Новини Актуално Проект събира ученици в глобално общество

Проект събира ученици в глобално общество

Актуално

В международен проект, обхващащ няколко страни, ще се включат тази година пет старозагорски училища. Това са ГПЧЕ "Ромен Ролан", ТГ "Княз Симеон Търновски", ПГАСГ "Лубор Байер", ПМГ "Гео Милев", СОУ "Максим Горки".
На работна среща миналата седмица с представители на Британския съвет, МОНМ и РИО - Стара Загора бяха обсъдени целите и възможностите, които дава проектът "Connecting Classrooms" както за учениците, така и за учителите.

Идеята е международен обмен и подпомагане при решаване на различни проблеми и въпроси, свързани както с учебните занятия, така и със сфери извън училището. Контактите между участниците ще се осъществяват по интернет чрез e-Тwinning платформата, а работният език ще е английски. Така учениците ще могат да научават повече за страните, културите, интересите и проблемите на своите връстници в други държави, и да обменят опит при решаването на проблеми, да упражняват английския си.

"Проектът дава възможност да станете част от глобалното общество и в обща класна стая, заедно с ученици от други държави, да обсъждате всичко, което ви вълнува", каза на промотирането в Стара Загора Красимира Танчева, представител на Британския съвет, който е водещата институция при реализирането на проекта.
Всъщност програмата вече е стартирала миналата година в два български града - Видин и Димитровград, а сега към  тях се присъединяват и петте училища от Стара Загора. Първоначално от тях ще бъдат излъчени по пет ученици, които ще се включат в първата дейност - обучение за млади лидери. То се проведе на 10-и, 11-и и 12 юни в Стара Загора. Към тези начални екипи по-късно ще се присъединят желаещите да работят по проекта техни съученици.
Друга важна цел в програмата е самите младежи да генерират своите идеи, да откроят най-интересните, които ще бъдат обсъдени на Национална среща на 25-и и 26 юни отново в Стара Загора. Тогава ще бъде избран общ приоритет, по който да се движи проектът.

"Децата може да предложат всички теми, които ги вълнуват, а учителите да ги подпомагат, но без да се намесват прекалено", каза още г-жа Танчева.

Сред разработваните досега теми са били театрални постановки по български произведения на английски, достигащи чрез виртуалното пространство до училищата-партньори, есета по различни теми, описания на страните, културите. Измежду най-интересните идеи са били съвместно композиране на песен - ученик от една държава написва текста, а приятелчето му от другата - музика по този текст. Разучавали са се народни танци по интернет и други.
Проектът "Connecting Classrooms" ще завърши през 2013 година.

Информация: вестник Новината

Още новини