Начало Новини Актуално Проект предвижда изграждане на вятърни турбини в Черно море

Проект предвижда изграждане на вятърни турбини в Черно море

Актуално

Фондация "Втората България" е представила инвестиционно предложение пред община Балчик чрез проекта си "Трансгранично сътрудничество в научноизследователската и учебна дейност за разработване потенциала на вятърната енергия в Черно море", съобщиха от общината.

Проектът предвижда създаване на трансграничен енергиен център в Балчик за научни изследвания, иновации и демонстрации за потенциала на вятърната енергия в Черно море в трансграничния район, който граничи с област Констанца в Румъния. По време на реализацията на проекта се предвижда да се извърши ремонт и оборудване на сградата за трансграничен енергиен център, пише вестник Монитор. Предвижда се още да се закупи оборудване за измерване на ветровия потенциал в Черно море - мобилни мачти със сензори за измерване на различни параметри на околната среда, софтуер за обработка на данните и изготвяне на ветрови карти. Ще се изследва енергийният потенциал на вятъра в Черно море, в трансграничната област на Добрич и Констанца в продължение на една година в зона, изключваща защитените по "Натура 2000" и области със засилен трафик на плавателни съдове.
Проектът предвижда да се разработят съвместни учебни програми на двете военноморски училища за студенти, млади учени и изследователи. Ще се изследват възможностите за реализиране на подобни индустриални проекти в морето, както и тестване на военноморски и пристанищни съоръжения за измерване на ветровия потенциал. Ще се прави оценка на въздействието на вятърни турбини в морето върху многообразието в Черно море.

Още новини