Начало Новини Актуално Проект помага на стартирането на собствен бизнес (видео)

Проект помага на стартирането на собствен бизнес (видео)

Актуално

Националната асоциация на общинските служители в България

Ръководството на Националната асоциация на общинските служители в България проведе двудневно обучение на Старозагорски минерални бани, на което представи стартиращия проект Интегрирана услуга за предприемачи в България. Той е финансиран от ОП Развитие на човешките ресурси и съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Асоциацията е учредена преди 6 години. Нейните дейности са свързани с повишаване на квалификацията на общинските служители в цялата страна. Тя работи активно с кметове, общински съветници и с представители на централната власт. Партньор на асоциацията в настоящия проект е Асоциация на общини от Автономна област Валенсия - Сдружение Рибера Алта, Испания.

Това е интегрирана услуга в помощ на желаещите да започнат собствен бизнес. Тя обхваща целия процес - от зараждането на идеята за предприемаческа дейност до нейното реализиране, съобщи Хема Марч, експерт от партньорската организация от Испания. След това продължаваме да правим мониторинг и следим процеса на работа. Програмата EQUAL на Европейския съюз, която финансира проекта в Испания, осигури условия да бъде създаден Център за фирмени инициативи в Рибера. Това дава възможност за взаимни контакти с различни организации и институции с цел все повече безработни лица да основават собствени фирми, каза още г-жа Марч.

В момента в България има много организации, които подкрепя бизнеса, а хората, които желаят да започнат собствена предприемаческа дейност, няма към кого да се обърнат за помощ. Именно това ще осигурим чрез настоящия проект. Безработни да знаят, че могат да се обърнат към Търговско-промишлените палати, например, за да получат необходимите консултации, заяви Валентин Лазаров, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на общинските служители в България (НАОСБ) и ръководител на проекта

В рамките на проекта ще се проведат срещи по места между предприемачи и безработни лица, които желаят да започнат бизнес, за да получат необходимите консултации. Също цел на проекта е в общинските администрации да се създаде среда за бизнеса.

Стремежът на екипа по проекта е общинските администрации да бъдат гъвкави и да се превърнат в партньор на бизнеса. Това ще осигури благоприятни условия за привличане на инвестиции.

В рамките на проекта Интегрирана услуга за предприемачи в България ще бъде създаден специализиран сайт, на който желаещите да стартират бизнес ще получават помощ и консултации.

 

 

Още новини