Начало Новини Проект „ Алианс Училище-Бизнес за дигитална икономика“

Проект „ Алианс Училище-Бизнес за дигитална икономика“

 

Алианс Училище-Бизнес представлява консорциум от училища  в партньорство с Търговски палати, подкрепен от експерти и партньори по качеството в Турция, Словения, Северна Македония, България, Испания и Великобритания. Проектът цели да помогне на училищата да формират устойчиви и системни партньорства с бизнеса, социалните предприятия и НПО, а не ad hoc връзки.

Проектът има за цел да предостави насоки и документи, влияещи върху политиките, с цел да създаде политики на „отворени врати“ в училищата, за да ги направи достъпни за техните местни общности. Предизвикателството е да се създадат (на местно или регионално ниво) постоянни инфраструктури за сътрудничество между училище и бизнес, за да могат училищата да ги използват всеки път, когато планират да ангажират учениците в обучение в предприемачество в реалния живот. Нашата основна цел е да помогнем на училищата да формират устойчиви и системни партньорства с бизнеса, социалните предприятия и неправителствените организации.

21 -ви век, в който технологиите имат най-бърз пробив, изисква от нас развитието на нови умения. В променящия се и дигитализиран свят някои от тези умения, които имахме възможност да развием по време на дейностите по проекта, са: сътрудничество и работа в екип, креативност и въображение, критично мислене, решаване на проблеми, гъвкавост и адаптивност, лидерство, устни и писмени комуникационни умения, социална отговорност и етика, технологична грамотност и предприемачество.

Съществуват много дефиниции на дигиталната икономика. Европейската комисия я определя  като „икономика, основана на дигиталните технологии“. Световният икономически форум и Групата на двадесетте (Г20) определят дигиталната икономика като „широк спектър от икономически дейности, обхващащи всички работни места в цифровия сектор, както и дигиталните професии в недигиталните сектори“.

 

Предприемачески опит
 

НАЧАЛОТО…

“Започнахме работа по проекта Алианс училище-Бизнес за дигитална икономика с много ентусиазъм. Публикувахме съобщение на сайта на училището, с което да информираме учениците за възможността да участват в този международен проект.Той представляваше особен интерес за тях, защото целевата група, деветокласниците вече бяха учили Предприемачество в училище и нямаха търпение да приложат идеите си на практика.

Група учители определиха критериите за подбор на участници в проекта. Учениците трябваше да попълнят формуляр за участие и да напишат мотивационно писмо, за да могат да участват в следващия етап на подбора. Работният език на проекта е английски, ето защо участниците трябваше да покажат високо ниво на владеене на английски език. Кандидатите трябваше да положат писмен и устен изпит по английски език. По-голяма тежест бе поставена на говоримия английски защото те трябваше да общуват с другите участници в проекта от страните партньори, както и да участват във втората мобилност във Великобритания.

 

Ученическите екипи избраха няколко идеи, които да представят пред учителите си и партньорите от Търговско-промишлената палата (ТПП). Те ги презентираха по много интересен начин и професионалистите от ТПП бяха впечатлени от тяхната  креативност и предприемаческо мислене. Идеите бяха различни и много вълнуващи, беше трудно да изберем, но се спряхме на две от тях:

Let’s help you – Нека ти помогнем  сайт в помощ на младите хора, където те да могат да намерят информацията, от която се нуждаят по различни теми.

Обичам България – тридневен лагер на място, което е етнографски музей и където учениците могат да научат повече и да упражнят българските традиции и занаяти.

 

Mисия 1: Let’s Help U

                                                      
В началото бяхме много объркани и несигурни и решихме да направим нещо, което не изисква много средства, и което да бъде полезно в ситуацията с пандемията от  Covid-19.Също така искахме нашият продукт да бъде достъпен за тийнейджърите и се насочихме към сайт подкрепящ менталното здраве.

Нарекохме го Нека ти помогнем   Let’s help you 

Можете да ни намерите на https://letshelpu.eu/

Нашият екип проведе няколко срещи с предприемачи, които споделиха как са създали своя успешен бизнес. Те бяха възхитени от нашите бизнес идеи и  ни мотивираха да бъдем по-креативни като стимулираха нашата увереност и предприемаческо мислене. Вече имахме бизнес идея и я представихме на нашите партньори от Търговско-промишлената палата. Те ни увериха, че ще ни помогнат с всичко каквото могат. Като начало имахме нужда от обучение в IT сферата, защото не знаехме как да създадем уебсайт.  

Като част от проект по програма Еразъм+  ние се научихме на първо място да работим в екип, също така да проявяваме търпение и винаги да бъдем готови да учим нови неща. Научихме се да мислим по различен начин, иновативно като истински предприемачи.  Не ни беше лесно, но не се отказахме. Благодарение на преподавателите си се научихме да правим бизнес план, а на партньорите от Търговско-промишлената палата как да направим истински сайт.

 

 

Мисия 2: Стара Загора – град на младите

 

                                                      
 

Първата стъпка беше да проведем среща в училище след часовете и да обсъдим различни идеи. Обсъдихме една идея за лагер, наречен Обичам  България, но беше невъзможно да я приложим на практика и се отказахме от нея. И накрая се насочихме към нещо съвсем различно - видео за нашия град - Стара Загора. Нарекохме го Стара Загора - град на младите, защото основната ни цел е да привлечем възможно най -много млади хора да живеят тук. На всяка стъпка се нуждаехме от помощ за нещата, които не знаехме как да направим. Търсихме подкрепа от учители, съученици, някои от нашите приятели, дори родители и всички се стремяха да ни помогнат с каквото могат. Говорихме за проекта с  много хора и те наистина проявиха интерес и бяха готови да ни съдействат. Затова сме благодарни за всяка помощ, която получихме и заедно сме почти в края на реализирането на крайния продукт на нашата идея.

Локациите, включени във видеото: Парк „5-ти Октомври“, Новият парк, Парк „Аязмото“, Античният форум и Драматичният театър.

Като част от новото поколение смятаме, че нашият зелен град заслужава повече внимание от млади, възрастни и туристи. Избрахме да покажем места, предпочитани от младите хора, където те се срещат, за да общуват и да се  насладят на свежестта  и красотата на Стара Загора.

Искаме да покажем на всички, че Стара Загора е мястото, където всичко това се случва.

Още новини