Начало Новини Актуално Продуктите от изцяло български суровини да носят специален знак за качество

Продуктите от изцяло български суровини да носят специален знак за качество

Актуално
продукти от България

Народното събрание да приеме през пролетта на следващата година цялостна стратегия за развитие на българското животновъдство, поискаха на среща с министър-председателя Бойко Борисов на 27 октомври представители на браншови организации и фермери.

Те настояват още субсидиите за животновъдите през 2011 г. да останат поне толкова, колкото са и през тази (96 млн. лв.), а в близка перспектива да бъдат изравнени с тези на европейските им колеги.
В сайта на земеделското министерство върви подписка, в която всеки български гражданин може да подкрепи до 8 декември това наше искане, уточни Господин Господинов, председател на Браншовия съюз на животновъдите в България и член на Националния млечен борд. Българинът е безхаберен. Не може да разбере, че ако не се предприемат стратегически мерки за съхраняване и стимулиране на българското животновъдство, млечните и месни продукти на трапезата му ще продължат да поскъпват, каза още Господинов, цитиран от вестник Национална бизнес поща.

Според него, ако сегашната цена на фуража от около 60 ст. се вдигне, както предричат мнозина, млякото и месото ще скочат нагоре. Цената на фуража в момента е около 60 ст., а цената на млякото е два пъти и половина повече. Цената на 1 кг сирене по себестойност е изкупната цена на млякото плюс една нула накрая. В момента тя е 70-80 ст., носи направете сметка при по-скъп фураж и мляко как ще поскъпнат и всички млечни продукти, каза Господин Господинов. А по-скъпият фураж ще повлече нагоре и месото.
Според председателя на Браншовия съюз на животновъдите, нелоялната конкуренция на европейските производители ще досъсипе бранша. В Европа изкупните цени на суровите продукти са почти като нашите, но субсидиите са далеч по-големи. В България животновъдът, като не може да продаде стоката си, започва да коли и колелото се завърта. Навярно крайната цел на европейските институции е да блокират българското производство и пазар и да станем само консуматори на чужди продукти, смята Господинов.

По отношение на контрола върху качеството на млечните и месни продукти след въвеждането на новите стандарти той е доволен: Да не им е уроки на контролните органи, проверяват здраво. Аз обаче не виждам смисъл от етикети като Стара планина, БДС или други подобни. Така или иначе, храните трябва да отговарят на определени европейски стандарти. На последната ни среща с фермери и зърнопроизводители направих друго предложение, което да стимулира българското производство -всеки продукт, направен от доказани български суровини, включително и плодовете и зеленчуците, да бъде обозначаван по специален начин. Например: Бяло българско саламурено сирене. Всички ми ръкопляскаха за тази идея, сподели Господинов.

Още новини