Начало Новини Актуално Продукти от казанлъшка роза участват в изложението Зелена седмица в Берлин

Продукти от казанлъшка роза участват в изложението Зелена седмица в Берлин

Актуално
Казанлъшка роза

България се представя с 9 фирми на най-представителното световно изложение за продукти на хранителната промишленост, земеделието, горското стопанство и градинарството - Зелена седмица 2011, която ще приема посетители от 21 - 30 януари. Организатор на българското участие е Министерството на земеделието и храните.

Музикален домакин на българския щанд е фолклорна група Леб и вино, която ще радва посетителите със своите изпълнения и ще донесе в Берлин още една частица от богатството и красотата на българската земя, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Фирми – участници на българския щанд.
С всяка изминала година българските вина получават признание сред все по-широк крък потребители както у нас, така и посвета. Тази година родното винопрозводство ще бъде представено от марката Стримон.
Стримон - Уникални вина, които се запомнят!
Лозовите масиви, се намират по поречието на река Струма на юг от град Сандански в землището на село Левуново в близост до гръцката граница. Този район е известен с традициите си в производството на вино от древността. Тракийските племена, населявали района, са били известни с уменията си в лозарството и винопроизводството.
Създаването на лозовият масив започна през 2005 г. и от първата реколта грозде, получена през 2009 г. е направено виното STRYMON. Масивът е създаден с италиански посадъчен материал на площ от 450 дка. Целта е производството на лимитирани серии купажни, висококачествени вина от сортовете мерло, каберне совиньон, сира, каберне фран, небиоло, сан джовезе, пти вердо, както и типичният за региона сорт – широка мелнишка лоза.
Вината се отличават с интензивен и свеж плодов аромат, добре балансиран и хармоничен вкус, които се помни дълго.
Качествата на българското пиво пред строгия съд на немските потребители ще защитава бира Леденика. Леденика & MM е частна българска пивоварна компания със силно присъствие и дългогодишни традиции на местния бирен пазар. Mарката Леденика, специално светло пиво, е сред водещите марки бира в страната. Портфолиото на компанията се допълва от ММ и две регионални марки - Варненско и Хаберман.
Наскоро компанията разшири обхвата на своята дейност, като от дистрибутор на пиво се превърна в дистрибутор на широка гама от висококачествени бързооборотни стоки като изворна вода EVE, специални бири, натурални сокове, соеви напитки, дъвки и бонбони от водещи международни компании.
И тъй като винаги, кагата слагаме на трапезата вино или бира, добавяме и мезета, тази година те са осигурени от фирмите Жоси и Тандем.
Фирма Жоси ООД е създадена през 1995 година в София.
Основната дейност е млекопреработване, млекопроизводство и търговия. Производствените мощности са съсредоточени в град Дулово област Силистренска– един екологично чист район.
Жоси ООД предлага на българският пазар над десет вида млечни продукти: Бяло саламурено сирене, кашкавал, топени и топенопушени сирена, свежи и пастьоризирани млечни продукти.
Печели златни медали за Топено пушено сирене и Пушен кашкавал .
Фирмата BeBuNet GmbH. е основана 1998 година с целта да представи български кулинарни специалитети на немския пазар и да задълбочи бизнес контактите между български и немски търговски партньори. В последните години фирмата се е специализирала в търговията с млечни продукти и се е утвърдила като единствената, която търгува с цялата гама български сирена и кашкавали.
Месопреработвателна компания Тандем – В ООД е създадена през 1993 г. Произвежда артикули в следните групи месни продукти и деликатеси: сурови продукти, малотрайни колбаси, пушени деликатеси, печени деликатеси, шунки, трайни колбаси, сурово-сушени колбаси и деликатеси, пастети.
Портфолиото на Тандем включва традиционни български сурово-сушени колбаси и деликатеси. Те се отличават със специфични за региона вкусови качества.
Сред тези продукти българската луканка е придобила голяма популярност. Тайната на прекрасния й вкус е в съчетанието на подправките и технологията на приготвяне. Същата технология е характерна за направата и на друг български колбас – суджук. Суджукът има специфична извита форма, наподобяваща подкова. Пастърма е мезе от цял мускул телешко месо, а филе Елена е деликатес от цял мускул свинско месо, овалян в традиционната българска подправка – чубрица.
Свидетелство за високото качество на продуктите с марка Тандем е титлата Superbrand за 2006-2007 и 2009-2010 г. В началото на 2008 г. Тандем покрива на 100% високото ниво Международния стандарт за храните IFS. Всяка година предприятието преминава одит за повторно покриване на стандарта.
Тандем осъществява експорт в Германия, Испания, Кипър, Гърция и Белгия и желае да развива партньорските си взаимоотношения в тези и други държави.
Повече информация за Тандем можете да намерите на www.tandem.bg.
Нови биологично-активни продукти ще представи Националения охлювовъден клъстър. Получаването на нови биологични продукти от екологично чисти суровини е важен приоритет на България, като държава със запазена природа, високо биологично разнообразие и оазис на редки и значими видове животни и растения. Ето защо от слузта и месото на охлюви, отгледани във фермите на Националния охлювъден клъстер при екологично-чисти условия, са изолирани природни продукти, като са изследвани свойствата им и възможността да се използват в хранително-вкусовата, фармацевтична и козметична индустрии.
Разработени са следните продукти:
1. Хранителни добавки - Разработени са нови, висококачествени и полезни за здравето природни компоненти от месото на охлюви, които са богати на протеини, свободни аминокиселини, антиоксиданти, витамини и др.
2. Препарати за фармацевтичната промишленост - От слузта и хемолимфата на охлювите, които съдържат активни компоненти като гликани, глюкопротеини, ензими, протеини, мед-съдържащи пептиди, антимикробни пептиди и др., са изолирани чисти компоненти, които могат да се прилагат срещу: 1) стафилококови инфекции, кожни инфекции, инфектиране на рани, инфекции на пикочните пътища, хранителни отравяния, бъбречни увреждания; 2) при гастро-ентерологични проблеми - язва, гастрит, колит и др.; 3) тумор на отделителната система; 4) вирусни инфекции и като имуностимулатори.
3. Козметични продукти - Благодарение на високата си проникваща способност и мощния си регенеративен потенциал, секретът от охлюви представлява популярна съставка на различни козметични продукти. От слузта на охлювите са изолирани чисти компоненти, включени в кремове, балсами, тонери и т.н., които имат силен и траен козметичен ефект: заличаване на белези, зарастване на рани, премахване на нежелана пигментация, срещу стрии и целулит, успокояване на раздразнена кожа и др.
Споменатите препарати под формата на добавки или кремове могат да се прилагат при профилактика и лечение.
Посетителите ще могат да дегустират и качествата на сушените плодове и зеленчущи на фирма Каладан. Тя е създадена през 1990 г. Тя е една от първите започнала самостоятелно арендуване на земеделска земя и производството и преработката на селскостопанска продукция. Към момента Каладан ООД обработва около 420 ха. земеделска земя в Североизточната част на България, на територията на три общини на Силистренска област. Върху арендуваните площи се отглеждат традиционни за района технически култури: пшеница, маслодаен слънчоглед, рапица, тиквено семе, царевица и др.
Дружеството е един от големите преработватели и заготовчици на некултивирани и култивирани билки - плод шипка, глог, липов цвят, конски кестен и др. Разполагаме с 5 логистични бази в Силистренска област, където изкупуваме билките, които заготвяме по спесификация на краен клиент в главната ни производствена база в с.Паисиево. В началото на 2008 г. фирмата пусна в експлоатация нова модерна фабрика за сушене на плодове и зеленчуци в с. Паисиево,обл. Силистра. Технологията на сушене е традиционна. Не използваме консерванти. Предлагаме сушени сини сливи с костилка, сушени кайсии, ябълки, плодов микс, сушени домати. Нашите сушени плодове и зеленчуци са с изключително добър вкус.
Фирмата има и разсадник в с.Паисиево. Продаваме сертифициран посадъчен овощен материал - сливи сортове: Стенлей, Президент, Гроса ди Фелисио, Асъска, Грийн Рейн Клод, Чачанска Лепотица, Чачанска Родна, праскови, кайсии, череши, вишни. Каладан преработва и произвежда годишно до 120 тона орехови ядки, до 10 тона кайсиева ядка, до 200 тона тиквено семе от сорта Дамски нокът и до 300 тона слънчоглед за дректна консумация от сортовете Стадион, Фаворит и Украински едър.
Грижейки се за природата, Каладан ООД е въвела напълно безотпадъчна технология на производство при сушенето на плодове и зеленчуци, при заготвянето на ядките и билките и в овощният разсадник.
Изпълнявайки Програма за управление на отпадъците, нашата компания се е ангажирала с мисията да оставим на нашите деца една по-чиста България. Фирмата е сертифицирана от SKAL International / Control Union Certifications като производител на органични орехи.
Производствено-складовата база на фирмата се намира в с.Паисиево, община Дулово, област Силистра. Пригодена е за целогодишно съхранение на 2500 тона зърно, с възможност за отдаване под наем. Екипът, работещ във фирмата е изграден изцяло от млади и квалифицирани кадри, способни да изпълнят всякакви по обем и спешност поръчки. Собственост на фирмата е пълен набор от селскостопански инвентар, с който извършваме всякакъв вид услуги. Фирмата разполага с три броя семепочистващи машини Петкус - Гигант с капацитет на действие 17 тона тиквено семе или 50 тона пшеница на денонощие. Разполагаме с транспортни ленти за ръчно почистване на произвежданите и търгуваните от нас ядки.
Годишно произвеждаме и търгуваме над 50 тона билки: коприва листа, коприва стрък,бръшлян листа,цвят глог, липов цвят, бял бъз(свирчок), цвят лайка, цвят жълт кантарион,  маточина, чубрица(стрък и листа), бъзак(сушен плод), шипка(сушен плод), глог(сушен плод), дрян(сушен плод). С грижа за природата, ние събираме диворастящи билки ръчно, преработва ги без да използваме химикали и петролни продукти при напълно безотпадъчна технология. Така Ви предлагаме екологично чист и натурален продукт, който е добит от Природата с грижа за нея.
Каладан преработва и произвежда годишно до 120 т. орехова ядка, до 10 т. кайсиева ядка, до 200 т. тиквено семе от сортаДамски нокът и до 300 т. слънчоглед за чоплене от сортовете Стадион, Фаворит и Украински едър. Притежаваме пълен набор от почистваща и калибрираща техника, което ни позволява да изпълняваме точно спецификациите на крайният клиент в срок. Нашите ядки са екологочно чисти, добити от диворястящи дървета, необработени химически. Слънчогледовите семки и тиквеното семе са произведени при минималното използване на торове и химикали. Нашето производство е опазващо природата- не генерираме отпадъчен продукт, не ползваме химикали за третиране на нашите ядки, не използваме петрол при преработката им и рециклираме органичните отпадъци за гориво, нужно за заготовката на нашите ядки!
И тъй като удоволствието за сетивата няма да е пълно без омайните аромати, добивани от цветята и растенията, отглеждани по българските земи, посетителите ще могат да се насладят на продуктите на Зорница Къмпани ЕООД. Фирмата произвежда и предлага натурални продукти от Българската Розова Долина като: Коледни ароматни свещи ароматизирани с етерични масла, украсени с сухи цветове, соли за вана, соли за баня с етрични масла на роза, лавандула, мента, хвойна, градински чай, натурални глицеринови сапуни, антицелулитен сапун, ароматизатори за дрехи, натурална козметика, етерични масла за ароматерапия, розова вода , богата и разнообразна розова SPA серия, дневен крем за лице , шампоан и душ гел роза с витамин А и В и натурална розова вода.
На грижите за красотата са предназаначени и козметичните продукти на Rosa Eterna. Фирмата е основана през 2002 година с идеята да модернизира и създаде нов начин на управление на едно традиционно за България производство, каквото е производството на розовото масло, лавандуловото масло, розовата вода и други етерично-маслени продукти. Тогава са създадени и първите розови и лавандулови градини в землищата на селата Ясеново и Шейново край Казанлък, в подножието на Стара планина - екологично чист район. Град Казанлък се смята за сърцето на Розовата долина и той е дал наименованието на сорта Роза Казанлика, или както е известна още Rosa Damascena. Град Казанлък е известен като средище на традиционното българско розопроизводство от 300 г. насам и на тракийската култура.
Създатели на фирмата сa Елена Урумова и братята Тончо и Ангел Токмакчиеви. Дейността на фирмата се свежда до следните продукти:
1. Rose oil;
2. Lavender oil;
3. Floral water– Rose Aqua, Lavender Aqua
4. Rose  Absolute and Concrete
Днес фирмата разполага със 700 дка собствени розови насаждения от сорта Роза Дамасцена и 50 дка Роза Алба (бяла роза). Освен това обработва 450 дка лавандулови насаждения, като планира тази плантация да стане 1000 дка от сорта Lavandula Angustifolia. Създадена е също така и плантация от 30 дка Rosa Canina (Rose Hip), чиито плодове се събират през есента и продават за фармацевтични нужди.
Преди три години е завършен строежът на собствена дестилерия. Tя бе създадена благодарение на Специализирана Европейска програма. Фабриката се намира в село Ясеново – буквално до самите плантации. Построена е по модерна технология, оборудвана е със съвременни инсталации и екипировка, които гарантират висококачествен краен продукт. Капацитетът на дестилерията е 100-120 кг розово масло.
Със създаването на собствени насаждения, както и на мощности за тяхната преработка, Роза Етерна ООД е в състояние да предложи продукти, за качествата, на които ние гарантираме. До момента клиенти на фирмата са парфюмерийни компании в САЩ, Япония, Германия и Близкия Изток.
Посетителите на българския щанд на Зелена седмица 2011 ще могат да отнесат незабравим спомен от страната ни и ако си купят сувенири от фирма Подеминвест, която предлага оригинални предмети за бита или украса от керамика, дърво и други материали, както и антики, които с изящните си форми и багрите ще им напомнят за южното слънце, природните богатства и красотата на България.

Още новини