Начало Новини Актуално Продават се бои за яйца с неизвестно съдържание

Продават се бои за яйца с неизвестно съдържание

Актуално

Бои за яйца с неизвестно съдържание се продават в търговската мрежа, показа проверка на асоциация Активни потребители преди Великден. Е-добавките, тоест оцветителите (Е102, Е110, Е 122 и т.н.), които се съдържат в боите, трябва да бъдат изписани на видно място върху опаковката, с четивен шрифт. Някои производители обаче продължават да отпечатват съдържанието от вътрешната страна на кутийката.

Така потребителят не може да се информира за съставките, преди да е извършил покупката. Той трябва да си даде парите “на сляпо”, а чак след разопаковането на съответната боя за яйца, да разбере какво съдържа, съобщиха от асоциацията.
Друга практика, на която Активни потребители се натъкна, е надписът “безвредна” върху някои от боите. По закон всички производители на бои за яйца са длъжни да използват само оцветителите, разрешени в Европейския съюз. Това значи, че всички бои за яйца на пазара би следвало да са безвредни. С надписа “безвредна” се създава внушението, че на пазара се продават и вредни бои за яйца или: “нашата е безвредна, а другите не са”.
Съдържанието на някои бои за яйца е изписано с прекалено малки букви. Потребителят трябва да ходи на пазар едва ли не с с лупа, за да се информира.
Асоциация Активни потребители ви съветва:
- Избягвайте бои за яйца, чието съдържание не е изписано на видно място върху опаковката.
- Не се подвеждайте да търсите бои с надпис “безвредна”. По Закона за храните това е задължително за всички бои за яйца в търговската мрежа. Производителят едва ли би го изтъквал като свое предимство, ако е сигурен в другите качества на продукта си.
- Ако шрифтът на съдържанието е прекалено ситен и това ви затруднява да се информирате, накажете производителя с отказ от покупка - така ще го накарате да положи повече усилия, за да ви спечели като клиент.  

Още новини