Начало Новини Актуално Продават Енел Марица изток 3 на американския инвестиционен фонд Contour Global LP

Продават Енел Марица изток 3 на американския инвестиционен фонд Contour Global LP

Актуално
Продават Енел Марица изток 3

Enel S.p.A. (Enel) обяви, че е постигнато споразумение с Contour Global LP (ContourGlobal) за продажбата на целия капитал от регистрираните в Холандия компании Maritza East III Power Holding BV и Maritza O and M Holding Netherland BV.

Те притежават съответно 73% от капитала на българската Енел Марица Изток 3 АД, която от своя страна е собственик на въглищната електроцентрала с инсталирана мощност от 908 MW (ТЕЦ Енел Марица Изток 3) и 73% от акционерния капитал на българската Енел Оперейшънс България АД, която отговаря за експлоатацията и поддръжката на ТЕЦ Енел Марица Изток, съобщиха от компанията.

ТЕЦ Енел Марица Изток 3 е разположена в Югоизточна България и представлява около 10% от общата инсталирана енергийна мощност на страната. През 2010 г. централата отчете приходи от около 231 милиона евро и EBIT (печалби преди лихви и данъци) от около 69 милиона евро.

Contour Global ще плати на Enel 230 милиона евро общо за компаниите. Стойността в края на отчетния период за 100% от акционерния капитал на разглежданите компании се оценява на 535 милиона евро, което съответства на 0,59 милиона евро за MW.

Сделката е част от плана за продажба, обявен от Enel на пазарите, като ще намали общия консолидиран финансов дълг на Enel с около 450 милиона евро, според оценка при затварянето.

Очаква се сделката да бъде приключена до юли 2011 г., като това ще стане след получаване на необходимите разрешения от съответните органи.

Още новини