Начало Новини Актуално Проблемите с битума оскъпяват автомагистрала Тракия?

Проблемите с битума оскъпяват автомагистрала Тракия?

Актуално
Лот 2 на АМ Тракия

Магистрала Тракия поскъпва. По-скъпи стават и изграждането и ремонтите на всички останали магистрали, държавни и общински пътни артерии. Причината - от петък доставките на битум от Лукойл Нефтохим Бургас напълно спряха. Това съобщи инж. Цветан Цонев, главен изпълнителен директор и заместник-председател на Съвета на директорите на Трейс Груп холдинг АД.

Вече внасяме всичко, коментира Цонев, съобщи econ.bg. Той уточни: Става дума не само за битума за производството на асфалт, но също и мазут за осигуряване на технологичния цикъл на асфалтовите бази, както и дизеловото гориво за работата на цялата пътностроителна техника. В момента внасяме битум от Солун и от Кавала в Гърция, от Румъния и Унгария. Откъдето сварим, оттам внасяме, но логистиката е трудна, а транспортните разходи са големи и значително оскъпяват битума и горивото.

Оскъпяването става значително особено когато доставките идват не от Гърция, а от по-далеч - например от Унгария. Това са 1000 км, а не 250-300 км като от Солун. Така битумът и горивото се оскъпяват с около 130-150 лв. на тон само заради превоза от по-далечно разстояние, изчисли шефът на Трейс Груп холдинг.

От своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев коментира в събота, че спирането на производството на битуми от страна на Лукойл няма да оскъпи строителството на автомагистрала Тракия. Той добави, че със сигурност има големи производители в Румъния или в Гърция и държавата не се притеснява от евентуално спиране на производството на битуми от
Лукойл-Бургас. Държавният резерв разполага с керосин и държавата може да реагира, информира БТА.

На практика оскъпяването на битума и горивата от внос води до изтичане на огромен финансов ресурс в чужбина, тъй като българските пътностроителни фирми нямат собствени цистерни за превоз на важната суровина и горива. Реално ние осигуряваме доста работа на чуждестранни превозвачи, тъй като българските не могат да се оправят. Работим основно с гръцки и румънски превозвачи, коментира още Цонев, цитиран от вестник Стандарт.

От Трейс Груп тепърва ще преценяват дали ще отправят някакви финансови претенции към възложителя на изграждането на магистрала Тракия и останалите пътни обекти, тъй като все пак това не е нормална ситуация.  Извънредната ситуация беше определена като чист политически риск, който в целия свят се признава като риск на възложителя.

Ще преценим - ако става въпрос за загуби 20-30 хил., най-много за 50 хил. лева, разбира се, че няма да се занимаваме. Но ако кризата с Лукойл се задълбочи и извънредните ни разходи нараснат със стотици хиляди или милиони левове, разбира се, ще предявим претенции към Агенция Пътна инфраструктура, заяви Цонев.

Най-големият обект, по който работи Трейс Груп холдинг, е Лот 2 на автомагистрала Тракия, за който е необходимо сериозно количество битум. Фирмите от холдинга работят по още множество по-малки обекти за рехабилитация на пътищата по програмите ОП Регионално развитие и Транзитни пътища 5 и по текущ ремонт на общинската пътна мрежа в областите София, Бургас, Ст. Загора, Ловеч, Ямбол, Смолян и др.

Още новини