Начало Новини Актуално Проблемите на дуалното образование обсъдиха в Стара Загора

Проблемите на дуалното образование обсъдиха в Стара Загора

Актуално
дуалноРаботна среща, посветена на реализацията на българо-швейцарския проект ДОМИНО в професионални гимназии от Старозагорска област се проведе днес в областна администрация. Организатори на дискусията бяха Петя Евтимова, ръководител на проекта ДОМИНО и Търговско-промишлената палата в Стара Загора. На срещата присъстваха Татяна Димитрова, началник на РУО, директори на гимназии, представители на бизнеса от региона, ученици, журналисти от национални и местни медии.
Стара Загора е отличен пример за партньорство между всички институции и организации, работещи по проекта. Постигнахме и добри резултати, каза Петя Евтимова.
Преди три години в Стара Загора пилотно стартира проектът ДОМИНО. Трябваше да убедим бизнеса, че това не е някаква нова мода, а нещо прогресивно. Образуваха се клъстери около професионалните гимназии, съпричастни към процеса на дуалното образование. От тях се очакват препоръки в какво точно е необходимо да се обучават учениците, сподели Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора.
Вече е приключен първият етап, а ръководителите на проекта и училищните директори се надяват да има и втори. В града на липите 3 гимназии обучават ученици по дуалната система. Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна княгиня” си сътрудничи с 14 ресторанта, в които от следващата учебна година бъдещите готвачи и сервитьори ще имат реална възможност да усвояват практически знания и умения за двете професии.
В Професионалната гимназия по механотехника и транспорт Н.Й Вапцаров 25 ученици преминават през дуално обучение. Шест фирми са подали ръка на ръководството на гимназията и са дали съгласие децата да се обучават на практика в тях.
В Професионалната гимназия по електротехника и технологии Г.С. Раковски дуалното обучение също обхваща 25 ученици. Обнадеждаващ факт е, че интерес към гимназистите, преминали през такова обучение, проявяват сериозни дружества като Мини Марица- изток, EVN, Ате Пласт, швейцарската Оскар Рюег и др.
Участниците в дискусията споделиха своите виждания за необходимите промени, които трябва да настъпят в професионалното образование у нас, за да стане то адекватно на нуждите на българския бизнес. Един от акцентите в обсъждането беше водещата роля на родителите в избора на гимназия за децата, завършващи седми клас. Представители на старозагорския бизнес споделиха опита си с организирането на дни на отворените врати за родители и ученици, в които подрастващите и техните родители имат възможност да се запознаят на живо с дейността на определени фирми. В разговорите стана ясно, че това е работеща идея, която трябва да бъде надграждана.
Работодатели обясниха още, че според тях са необходими законови промени, които да позволят по-лесното наемане на лица под 18 г. на работа.
На всички срещи, които досега сме имали с бизнеса, се очертава този проблем. Собственици на фирми са готови да дават стипендии на ученици, които работят при тях, но и искат да защитят тази си инвестиция, като обвържат учениците след завършване да остават на работа при тях поне за известно време. Сключването на договори с непълнолетни деца обаче се оказва много сложно, каза Гергана Микова.
Оживена дискусия предизвика и темата дали е необходимо държавата да регулира броя на учениците в професионалните и в другите средни училища, като дава превес на професионалното образование. Надделя мнението, че в държава със свободен пазар подобни механизми трудно биха могли да бъдат задействани.
В Старозагорска област 60 процента от учениците се обучават в професионални гимназии. Във връзка с одобряването на предстоящия план-прием за следващата учебна година сме отправили покана към работодателите и бизнес организациите за съдействие. Нека те кажат какви специалности са им необходими, за да можем да съобразим техните нужди с броя и вида на паралелките в професионалните училища. Ние работим добре с бизнеса на Старозагорска област и това е една от стъпките за подобряване на професионалното образование, каза Татяна Димитрова.
И тази година Търговско промишлена палата Стара Загора, съвместно с други бизнес сдружения, ще организира и проведе анкета сред представителите на всички сфери на бизнеса от региона, за да проучи нуждата им от кадри.

Още новини