Начало Новини Актуално Проблеми с имоти спират строителството на магистрала Тракия

Проблеми с имоти спират строителството на магистрала Тракия

Актуално

Стара ЗагораНеотчужден курник и земи стопираха строителството на лот 2 от магистрала Тракия Стара Загора - Нова Загора. Строежът е блокиран край село Загоре заради три частни имота, които били пропуснати при изготвянето на проекта за аутобана.

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов е изпратил писма до собствениците, че със заповед одържавява част от земята им. Те обаче я атакуват в Софийския административен съд.
“Никой не ни уведоми, нито ни обезщети. Обясниха ни само, че парцелите ни са отбелязани като селска мера и затова обезщетението е платено на община Стара Загора”, каза Божана Петкова, която е сред потърпевшите. От общината предложили по 1000 лева компенсация на засегнатите, но те не са съгласни.
Вече трети месец камионите и булдозерите на фирмата изпълнител на участъка от аутобана между Стара и Нова Загора заобикалят обектите и не могат да започнат реална работа, пише вестник Труд.
Трите парцела не са били включени при изготвянето на земеразделителния план, по който е правен проектът за магистралата и по който са плащани обезщетения при одържавяването.
През март собствениците разбират случайно, че аутобанът ще премине през имотите им и че по тази причина трябва да разрушат постройките върху тях. Преди дни получили писмо от областния управител на Стара Загора, че част от земята им ще бъде иззета.
Стара ЗагораТова развързвало ръцете на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) да събори постройките върху спорното трасе. Вече имало издадена и заповед от члена на управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров, с която се нарежда да бъдат съборени постройките, защото са морално остарели, амортизирани и негодни.
Тази заповед обаче е атакувана от собствениците в Софийския административен съд.
“Никой не ни уведоми, нито ни обезщети. Обясниха ни само, че парцелите ни са отбелязани като селска мера и затова обезщетението е платено на общината”, разказва една от потърпевшите Божана Петкова.
Според нея виновна за ситуацията е община Стара Загора, от която навремето са подали непълна информация в АПИ при изготвянето на трасето за магистралата и не са нанесли тяхната собственост на картите.
Божана Петкова е собственичка на 600 кв. м, които са на пътя на магистралата. Придобива земята за ползване през 1989 г. по тогавашно правителствено постановление, а 5 години по-късно я купува от община Стара Загора, за което притежава скица и нотариален акт.
Семейството й изгражда върху терена временна постройка със съответното строително разрешение. В него дълги години отглеждат пилета. Данъците за имота са плащани изрядно.
“Гледахме по 10 000 бройлера, а сега, след като дойдоха багерите, изклахме животните. В момента гледаме едва 30”, споделя жената. Негодува от факта, че някой е допуснал грешка, за която ще трябва тя да плаща.
Заедно с друг от засегнатите собственици - Стойчо Иванов, наели адвокат Александър Желязков, за да си търсят правата. Той вече два месеца се опитва да намери решение, което да не допусне спиране на строежа на магистралата.
Собствениците обаче са категорични, че няма да позволят да се строи върху имотите им, докато не бъдат обезщетени.
Преди дни били извикани на среща със заместник-кмета на общината Велизар Балабанов и представители на областната администрация. Тогава от общината предложили по 1000 лева компенсация на потърпевшите. Това обаче не удовлетворява собствениците.
лот 2“Те искат да ни съборят постройките, да ни вземат земята и бизнеса и при това само за 1000 лв. Как да се съгласим?”, питат двамата. В отговор представителят на областната администрация им обяснил, че щом не искат парите, ще стане по-зле и ще им вземат земите без заплащане.
На 6 август те получили и заповедта на губернатора, с която се нарежда изземването на 56,05 кв. м от имотите им по административен ред. Мотивите са, че за тези земи вече са платени обезщетения на община Стара Загора.
“Това е очевидна колективизация, като едно време с ТКЗС. С тази заповед държавата не признава нотариалния акт на общината. Това е очевиден опит да се оправдае неграмотното поведение на служителите на АПИ, още повече че вече бе разбито шампанското за стартиране на следващия лот от магистралата”, казва адвокат Желязков.

Собствениците обясняват, че тези 50 кв. м чупка, както са наречени в заповедта, всъщност предполагат да бъдат съборени сградите. За подготовка на самото трасе се правят и огромни насипи, които ще затрупат имота им заедно с десетки плодни дръвчета. След прокарване на аутобана останалата част от земите остават откъснати от пътя и селото, ще бъде прекъснат и достъпът им до ток и вода. И в момента поради прокопан отводнителен канал от магистралата собствениците не могат да стигнат до самите постройки. Преди време те спрели строителите, преди багерите да закачат прокарания кабел с трифазен ток.
“Ако не бяхме там, не знам какво можеше да се случи на багериста, ако скъса някой кабел”, казва Божана Петкова.
“Това е грозна некомпетентност на администрацията и вместо да си посипят главата с пепел, те искат да одържавят земята в типично тоталитарен стил”, категоричен е адвокат Желязков. Той е пуснал две жалби в Административния съд в Стара Загора срещу заповедта на областния управител за изземването на имота. Решението на съда може да забави строежа на аутобана. Потърпевшите били готови да потърсят и лицензирана фирма оценител, която да каже колко е реалната стойност на имота. “Не сме против магистралата, но искаме да получим справедливо обезщетение. Ние не сме виновни, че някой друг не си е свършил работата”, уверява Божана Петкова.

* * *
Йордан Николов, областен управител на Стара Загора: Организирах среща между общината и собствениците, за да се разберат без съд

- Г-н Николов, откъде се взеха тези пилчарници на пътя на магистрала Тракия?
- Вижте, тези хора, като са строили тези пилчарници, не са си свършили работата докрай. Нито те, нито общината. Те са получили разрешително за строеж от община Стара Загора и всичко спира дотам. В един момент се оказва, че в АПИ имат един терен, който се води за тях общински. От АПИ са платили на общината това, което се полага за отчуждаването на имотите, и нещата са приключени. Дали са им парите, и толкова. Впоследствие обаче собствениците не са искали да вземат тези пари, тъй като им се видели малко. Аз направих една среща между общината и собствениците, за да се разберат без съд. Собствениците поискаха 15 000 лв., което обаче не удовлетворява общината. Така вече се стигна до съд. Аз съм направил консултация с юристи и погледнахме нещата отвсякъде. Може да се окаже, че тези хора, направили пилчар-ниците, не са имали необходимите документи да го правят.  Второ, през всичките тези години не са платили и 1 лв. данък за тях.
-  Искате да кажете, че те нямат моралното право да спират огромен инфрастструктурен обект заради два   пилчарника?
-   Да,  нямат го. Но въпреки това се опитват чрез адвокатите си и медиите да раздухват случая допълнително. На  адвокатите това им е работата в крайна сметка, да вземат някакви пари. Аз съжалявам, че се вдига толкова много гюрултия, да се дават пресконференции, да се бие тъпана така при положение че този национален обект така, или иначе ще бъде построен. Процедурата си върви. Това дело, което те ще заведат, няма да спре самото строителство на магистралата.
- Тези пилчарници ще бъдат съборени независимо от съдебните процедури?
- Разбира се. По закон нищо не може да спре строителството на обект от национално значение като     автомагистрала Тракия. Знаете за какви   инвестиции   става въпрос и за какви средства. Това надали ще е единственият случай до края на строителството както на този, така и на другите   участъци   от Тракия. За съжаление, съдът ще трябва да разреши самите спорове.
-  Кога са построени пилчарниците?
- Точно това е проблемът. Няма никакви документи кога са се появили тези постройки. Собствениците могат да твърдят, че са отпреди 10 години, макар че не са плащали данъци за тях. А може пък и да са ги построили преди месеци. Аз направих и друго проучване. Тези собственици не са регистрирани като птицепроизводители, за да претендират за високи обезщетения заради това, че сградите са производствени.
- Кой не си е свършил работата, за да се стигне дотук?
-  Общината не си е свършила работата. Дала   е   разрешение   за строителство, но после не е осъществила никакъв контрол какво точно се случва там. Няма приемо-предавателен протокол, нито има някакви актове за деактуване на тези постройки, няма никакви документи, данъци не са плащани, разбирате ли? Те са незаконни абсолютно отвсякъде.
- Но имат нотариални актове.
- Имат, но въпросът ще бъде разрешен до дни. Има и нещо друго. Трасето на магистрала „Тракия" отдавна се знае откъде ще мине. Няма да се учудя, ако някой с тази идея е закупил имота, за да може сега да претендира за някакви облаги от държавата.
- С колко ще се забави   строителството заради тези пилчарници?
- Силно казано е, че ще се забави проектът.  30  август е срокът, който е даден на собствениците доброволно да предадат обекта. Ако това не се случи, идваме и го изземаме с полиция, както си е официалният ред.
Интервю на вестник Телеграф

* * *
Адвокат Александър Желязков: Магистралата не отменя Конституцията

-  Г-н Желязков, как се стигна дотам два пилчарника да спънат цяла магистрала?
- В случая хората, които представлявам,са закупили през 1994 г. от община Стара Загора дворни места с птицеферми върху тях в землището на с. Загоре. Те имат нотариални актове за тези сделки. Тези актове    общината    е следвало да ги нанесе на плановете за земеразделяне и да ги изключи   от   общинските имоти. Това обаче не е направено и десет години по-късно общината подава на агенция „Пътна  инфраструктура" грешна информация, че земята на пътя на магистралата е общинска. АПИ дава пари на общината като обезщетение и взема имотите. Но те не са общински, че АПИ да ги взема от общината.
- А как точно се разбра за имотите?
-  По най-шокиращия начин. Когато на мястото техническите ръководители   на   обекта тръгват с чертежите да очертаят трасето и буквално попадат на пилчарниците.   Никой   от тях не знае за съществуването на такъв имот. В листите, които те имат, с отчуждените имоти, такъв имот няма. И сега изпълнителите от „Трейс" са в много    неудобна ситуация.   Те   са много коректни към нас и се стремят да не накърняват правата ни.
- На какъв етап е сега процедурата?
- Ситуацията е следната. От АПИ издадоха заповед за разрушаване. Така или иначе заповедта е изпратена до „Трейс". Дойдоха при нас строителите и казаха, че имаме 7 дни да разрушим сградите или те ще ги разрушат. Разбирам бързането. Магистралата гони срокове, а една отчуждителна процедура ще отнеме месеци.
- Можете ли с жалбата си да спрете строителството?
-  Да, ние сме внесли искане съдът изрично да спре заповедите за изземване. В тези заповеди пише, че имотите не подлежат на обезщетяване и хората не са никакви собственици. АПИ гледа на тях като на държавна собственост. Въпреки това обаче хората бяха извикани на разговор в общината и им бяха предложени   неофициално по 1000 лв. обезщетение.
-  А  колко  струват според вас?
- Те са две по 500 кв. м. Дори по 50 евро на квадрат да го сметнем, пак излиза около 50 000 евро. Сега АПИ казва следното: „Ние сме дали пари на общината за тези имоти, оправяйте се с общината". Това обаче не може да стане. Хората не са виновни, че АПИ е платила парите не на когото трябва.
- Излиза, че наистина може да спрете магистралата, така ли?
-  Ако съдът реши да спре заповедта за принудително изземване, може да се стигне и до това. Защото ние не можем да позволим да бутнат имотите, преди комисия да е оценила какво е завареното строителство там. Един път съборени,  ние не можем да претендираме за обезщетение, защото там сгради вече няма да има. Ако мине комисия, сме готови на мига да разпишем позволение да ги събарят.
- Кой е забъркал тази каша?
-  Отговорни са съответните длъжностни лица в община Стара Загора, които през 1994 г. не са уведомили поземлената комисия за продажбата на имотите.
- Защо спирате цяла магистрала     заради два пилчарника?
- Правото на собственост е гарантирано от конституцията. Сега се действа на принципа „път ще се прокарва, друже, тука". Едва ли не,   какво   е малкият собственик    пред големия инфраструктурен обект.  Всички разбираме, че „Тракия" трябва да се строи и е важна, но законът е над всичко.
Интервю на вестник Телеграф


* * *

Недомислици на чиновници от агенция "Пътна инфраструктура" могат да забавят работата по лот 2 на автомагистрала Тракия, алармираха юристи. Те вече обжалвали в Софийски градски съд заповед, издадена от члена на УС на АПИ Лазар Лазаров, за събаряне на частни простройки по трасето, пише вестник Дума. В Старозагорския административен съд пък бе внесена жалба срещу заповедна областния управител Йордан Николов, с която се прави опит за отнемането на два имота, притежание на жители на село Загоре. Терените били закупени още през 1994 г., върху тях са изградени селскостопански постройки за по 10 000-12 000 пилета, собствениците им притежават всички необходими документи, но кой знае защо това не било отразено върху картите, предоставени от АПИ на строителите от консорциум "Магистрали Трейс". "Клиентите ми притежават нотариални актове, те са построили на имотите си пиличарници, съответно за по 10 000 и 12 000 пилета, а са им предложили обезщетение от по 1000 лв., което е подигравка. Несериозно звучи и заповед под номер РД 11346/3.08, подписана от члена на УС на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, с която се разпорежда събарянето на постройките", коментира адвокат Александър Желязков и припомни, че първата копка на лот 2 бе направена от премиера Бойко Борисов на 2 май, тогава на изпълнителя на отсечката "Магистрали Трейс" бе връчен и документ, удостоверяващ, че са отстранени всички проблеми със собствеността на трасето. "Не желаем да спъваме изграждането на магистралата, но все пак частната собственост е неприкосновена по конституция и всички институции трябва да се съобразяват с този факт", подчерта юристът. Когато направи първа копка и за лот 2 на автомагистралата, премиерът Борисов се самопохвали, че за разлика от предишното правителство на тройната колация сега екипът му си из-пипвал работата и давал изцяло "зелена светлина" на строителите. Засега от "Магистрали Трейс" заобиколили спорните терени, но не знаят колко дълго ще се проточи поредната съдебна сага и дали няма да се влезе в просрочие спрямо и без това сгъстените графици за изграждането на отсечката.

Още новини