Начало Новини Актуално Проблем при сделките със земеделска земя в някои части на България

Проблем при сделките със земеделска земя в някои части на България

Актуално

Уникален гаф е на път да блокира сделките със земеделска земя в една трета от България. През настоящия месец в 40 съдебни района изтекоха договорите между земеделското министерство и обслужващите фирми, които издават скици за земята. Те са нужни за всякакъв вид разпоредителни сделки - продажба, делба, дарение, дори за сключване на аренден договор.

В 40-те съдебни района влизат 92 общини, в някои от които покупко-продажбите на земя и отдаването й под наем формират 99% от гражданския оборот, пише вестник Труд.
Нарушено е конституционното право на собствениците да се разпореждат с имотите си. Ощетени са и част от арендаторите. Когато кандидатстват за евросубсидии, те трябва да представят договори за аренда. Засегнати са и посредническите агенции за имоти.
“Не стига, че кризата ни изяде хляба и тъкмо пазарът живна в края на годината, ни сполетя ново нещастие”, жалват се брокери.
Най-тежко е в Североизточна България. Първите сигнали за проблема долетяха от Добричка област. В 2/3 от нейната територия не могат да се сключват сделки със земя - общините Добричка (Добрич-селска), Генерал Тошево, Крушари и Тервел.
В Шабла, Каварна и Балчик пазарът не е спрял, защото там има влезли в сила нова цифрови кадастрални карти. Скиците в тези черноморски общини се издават от службата по кадастър в Добрич. В този смисъл буди недоумение как от 2001 г. се точи изготвянето на нови кадастрални карти в България и още не им се вижда краят. Проектът се финансира с 28,7 млн. евро заем от Световната банка. Според бившия шеф на Агенцията по кадастър Цветен Боев за довършването му са нужни още 50 млн. евро, а крайният срок ще е 2015 г.
Още по-тежко е в Силистренска област, където във всички 7 общини са приключили договорите с фирми за геодезия и кадастър. Нотариус Десислава Петрова коментира, че ако за имотите има стари скици, те могат да се заверят и така да се сключи сделка. “За съжаление в над 50% от случаите собствениците нямат скици и правата им са засегнати”, каза Петрова.
Част от Търговищка област е без сделки с чернозем - потърпевши са общините Попово и Опака. Пазарът е почти блокирал. Много е малък процентът на хората, притежаващи стари, заверени скици.
Две трети от Разградска област е засегната - всички общини с изключение на Самуил и Исперих.
“В най-неподходящото време ни връхлетя проблемът. В момента имоти продават хора, които са закъсали, които са на зор и имат спешна нужда от пари. Без да носят никаква вина, те са несправедливо ощетени”, каза нотариус Виолета Тодорова от Разград.
От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обясниха, че много процедури за избор на обслужващи фирми са забавени от предишното правителство, а други въобще не са стартирали. Назначени са нови шефове на службите по земеделие, които ще съблюдават конкурсите да приключат във възможно най-кратък срок, казаха от пресцентъра на МЗХ.

Още новини