Начало Новини Актуално Пробите със соя може да не са колбаси на КЕН. Д-р Войнов: Ако е станала грешка, всеки ще си понесе отговорността

Пробите със соя може да не са колбаси на КЕН. Д-р Войнов: Ако е станала грешка, всеки ще си понесе отговорността

Актуално

Възможно е взетите проби да не са на продукти, произведени от старозагорското КЕН АД, алармираха от фирмата в прессъобщение до медиите във връзка със скандала около соята в техни колбаси. Фирма КЕН би искала да сподели няколко притеснителни факта относно начина, по който са взети пробите и са извършени изследванията, се казва в съобщението, разпространено малко след като на брифинг от КЕН обявиха, че не ползват соя или соев протеин не само в продукти Стара планина, но и във всички останали.

Според предоставения ни акт за вземане на проби (N 6919 от 07.10.2010) са взети 5 броя опаковки „Кренвирши Стара Планина на КЕН АД, с грамаж 360 г. Единствената разфасовка на „Кренвирш Стара Планина КЕН“, предлагана на пазара, е с точен грамаж от 320 грама. При така описаните в акта данни възниква основателно съмнение, че кренвишите не са продукт на "КЕН" АД, се посочва в прессъобщението.
В акта не е отбелязано, че са взети и съхранени контролни проби, но от фирмата изразяват тревога, че не могат да бъдат сигурни какви контролни проби са изследвани и какви ще бъдат изпратени за изследване в Германия.
От записаните 5 броя проби в акта, за 4 от тях няма данни откъде са. От фирмата обявиха намерението си да извършат за тяхна сметка независима експертиза на част от контролните проби в сертифицирана лаборатория в Австрия, но в същото време им е отказано да им се продостави количество от контролната проба в НВМС за такава експертиза.
Според предоставения им протокол, изпитването на пробите е започнало на 7 октомври и е приключило на 14 октомври. „Как са изнесени резултати на 13 октомври, при положение че няма официален протокол за приключване на изследването“, питат от КЕН.
"Не е задействана процедура за отнемане на лиценза на фирма „Кен" АД за стандарта „Стара планина", а в момента временно е спряно производството на тези продукти, докато не излязат резултатите от направените проби", каза в Стара Загора генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов, който участва в кръгла маса на тема „Ветеринарномедицинското образование и професии - проблеми и перспективи“.
"Ако има и наши пропуски в работата от страна на официалните лекари, които отговарят за това предприятие, всеки ще си понесе отговорността. За нас е много важно, както и за самите преработватели, да стигнем до първопричината, която е довела до наличието на соя в тези продукти“, коментира д-р Войнов възможността да е допусната грешка от страна на контролните органи.

Информация: вестник Новината

Още новини