Начало Новини Актуално Пробите от продуктите Стара планина със соя са изпратени в Германия

Пробите от продуктите Стара планина със соя са изпратени в Германия

Актуално
Стара Загора

Започва комплексна проверка за една година назад на четирите предприятия, в чийто продукти Стара планина беше намерна соя. Заради сериозността на тези фирми, аз поисках да се повтори анализа, за да бъдем сигурни. Пробите са положителни и те няма да бъдат реабилитирани, каза земеделският министър Мирослав Найденов.

Той допълни, че системата за контрол работи и нарушенията са констатирани в продукти, пуснати в търговската мрежа.
Току-що са изпратени пробите за изследване в референтна лаборатория в Германия. Не държавата и институциите трябва да доказват, а фирмите трябва да докажат тяхната хипотеза. Става въпрос за принципи и за връщане на доверието на потребителя, да върнем уникалността на българския вкус, каза още министър Найденов, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.
Ако се докаже тяхната теза, то ще има само тежки санкции, а не отнемане на лиценза. Аз не можех да направя нищо друго, освен да го обявя на обществото. Този стандарт не е задължителен. Могат да влагат соя в другите си продукти. Става въпрос за принципи и за връщане на доверието на потребителя, да върнем уникалността на българския вкус.
Стандартът Стара планина изключва всякакви добавки. Важното е да се разбере, какво е попаднало и по какъв начин. Но фирмите трябва да изчистят всички възможности за допускане на такива грешки. Тяхната хипотеза е, че те не са вложили съставките умишлено, а те са попаднали в продуктите чрез овкусител на базата на соево брашно. Другата им хипотеза е, че животните са били третирани със соев концентрат. Това каза министърът на земеделието и храните в Силистра, където е на посещение за среща с тютютнопроизводители и месо и млеко-преработватели от региона.

       

Още новини