Начало Новини Актуално Пробите от лот 2 на автомагистрала Тракия ще бъдат изследвани в Бургас (видео)

Пробите от лот 2 на автомагистрала Тракия ще бъдат изследвани в Бургас (видео)

Актуално
Лот 2 на АМ Тракия

Представители на независима акредитирана лаборатория от Бургас взеха проби на строителни материали от различни пластове от 10 места по лот 2 на автомагистрала Тракия. Това стана в присъствието на експерти от ДНСК, на изпълнителя на проекта и журналисти. Пробите трябваше да бъдат взети на 19 април, но бяха отложени заради валежи.

Под камион с товар от минимум 10 тона натоварваме с 0,05 мегапаскала и виждаме колко микрона е потънала плочата в настилката. След това се изчислява и дава информация за носимоспособността на настилката, обясни едно от изследванията Нели Вълчева, ръководител на акредитираната лаборатория в Бургас.

Допълнителните изследвания са възложени от ДНСК и се налагат заради твърдения от страна на БСП, че в отсечката Стара Загора - Нова Загора се влага сгур, което, според специалисти е напълно допустимо.
Това е материал, който при изпитванията отговаря на изискванията на спецификацията, съобщи Стела Манева, ръководител на Проектантско-технически отдел на лот 2.

Всеки един материал се доказва преди това дали отговаря на изискванията на техническата спецификация. Вичките пластове, които са приети, са с доказани качества на материала от консултантската фирма, съобщи инж. Жени Пеева - гл. инспектор сектор Стара Загора при РДНСК - Югоизточен район.

Разбира се, че не се притесняваме от резултатите от пробите, след като продължаваме да работим и слагаме и асфалт. Смятате ли, че ще вложим толкова материали и средства, ако мислим, че отдолу нещо не е в ред, категорична е Стела Манева.

Резултатите от взетите проби на строителни материали, вложени в лот 2 на автомагистрала Тракия, ще бъдат готови най-рано след 45 дни.

Според процедурата, ако се установи нарушение, некачествените материали ще бъдат отстранени и на виновните лица ще бъдат наложени санкции.

 


Видеото в сайта на youtube

Още новини