Начало Новини Актуално Пробег на 100 км с електромобил ще струва 1,4 евро. Колите на бъдещето може да се произвеждат в Стара Загора

Пробег на 100 км с електромобил ще струва 1,4 евро. Колите на бъдещето може да се произвеждат в Стара Загора

Актуално

На 8 февруари премиерът Бойко Борисов обяви от Лондон, че международен фонд планира да вложи 100 млн. лв. в създаването на завод за електромобили в Стара Загора. На 9 февруари Джейми Робьртсън, представител на британската фирма Зиро Карбон Технолоджи, която се готви да реализира проекта със своя финансов партньор британския инвестиционен фонд Куоръс Венчьр, се срещна в Стара Загора с кмета проф. Светлик Танчев и заяви на пресконференция, че съвсем скоро Зиро Карбон Технолоджи ще обяви официално своите инвестиционни намерения в България и Стара Загора.

Англичанинът беше съпровождан от старозагорския бизнесмен Енчо Енев.

- Г-н Енев, можем ли да смятаме, че амбициозният проект за завод за електромобили В Стара Загора е в практическа фаза? Какво е Вашето място, Вашата роля в него? Кажете нещо повече за Зиро Карбон Технолоджи и за Куоръс Венчьр.
- По проекта започнах да работя преди малко по-малко от година. Поканиха ме от фирмата Зиро Карбон Технолоджи ПО ПРЕПОРЪКА НА ЕДИН БИВШ БЪЛГАРСКИ ЗАМ.-МИНИСТЪР. Казаха ми каква е задачата, предложиха ми да бъда техен консултант по проекта и аз се съгласих.

- Премиерът Бойко Борисов заяви, че става дума за инвестиция от 100 млн. лв. За какво точно са планирани те? Има ли яснота за етапите на инвестиране, за броя и характеристиката на работните места, за базата - говори се за избор между халетата на ДЗУ и някогашния комбинат по роботика Берое?
- Най-напред искам да кажа, че като консултант никога не съм се интересувал и не е моя работа да се интересувам как точно стоят нещата от инвестиционна или търговска гледна точка. За мен е важно и това е моята задача - ДА НАМЕРИМ НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ПРОЕКТА в България и най-добре в Стара Загора. Аз търся технико-организационното решение и това е моята работа - да осигуря реализация на проекта с параметрите, които очакват инвеститорите.

- Зиро Карбон Технолоджи разработва производството на електромобили от 7-8 години, в момента се произвеждат 200 прототипа. Те от... старозагорскиямодел ли са с работното име ZCV-4 и какво означават символите? Каква ще е задачата на прототипите?
- Да, прототипите, които се произвеждат в Австрия са същите като тези, които евентуално ще се произвеждат у нас и са със същото работно име - ЗИРО КАРБОН ВИЙТЪЛ-4, което означава превозно средство - автомобил с нулеви въглеродни емисии - четириместно. Самото име и на фирмата е всъщност името на зелената философия, на зеленото производство - т.е. всичко, което от този момент нататък се появява на пазара, да е с нулеви въглеродни емисии в името на екологията.

- Нека чуем от Вас основните показатели на ZCV-4... Твърди се, че са по-добри от тези   на Тойота Приус. Ще направите ли някои конкретни сравнения? Ще има ли производство и на двуместни спортни автомобили, лекотоварни автомобили и автобуси?
- Не познавам самите технологични характеристики - ТЕ СА ГОЛЯМА ТЪРГОВСКА ТАЙНА. Мога да кажа само, че по техни думи това е кола, която те са изпитвали при реални условия на път вече 7 - 8 години и която е най-доброто, направено в тази област до момента (пак според тях). Известно е, че с едно зареждане на акумулаторната батерия могат да се изминат 300 км - подобно нещо не сме видели при никой друг модел досега. Ще може да се движи с максимална скорост 110 - 120 км/ч. и ПРОБЕГЪТ НА 100 КМ С ТОЗИ АВТОМОБИЛ ЩЕ СТРУВА 1 ЕВРО И 40 ЦЕНТА. Ако една кола на течно гориво гори 10 литра на 100 км, следователно пробегът струва над 20 лв., ясна е икономическата изгода. Още повече, че тя е придружена и от сериозни екологични предимства. Не бих могъл да направя сравнение с Тойота Приус, защото тя е хибрид, не разполагам в момента с данните й, пък и няма база за сравнение в случая.

- Ако старозагорските електромобили се продават и използват в България, как ще бъде решен въпросът със зареждането с електроенергия?
-  Много интересен въпрос. Той вече се решава в западните държави и излизането на електромобилите на пътя създава НОВ ВИД БИЗНЕС, СВЪРЗАН С ОСИГУРЯВАНЕТО НА МЕСТА ЗА ЗАРЕЖДАНЕ. Обикновено тези места са край съществуващите бензиностанции. Така ще се случи и у нас, ще се появи бизнесът, свързан със зареждането на акумулаторните батерии - вече има и батерии, които се зареждат само за 10 - 15 минути.

- В някои медии се появи информация, че Куорьс Венчьр вече има договори с около 150 дилъри за дистрибуция и заявки за 8000 коли. Така ли е? Доколко това количество се свързва със старозагорския завод?
- Не мога нито да потвърдя, нито да отрека тази информация, но НЕ ВЯРВАМ НЯКОЙ ДА ТРЪГНЕ ДА ИНВЕСТИРА, БЕЗ ДА Е РЕШИЛ ВЪПРОСА С ПАЗАРА. Не знам нищо, отговарям по принцип, но това е основен бизнес принцип.

- На 9 февруари френският министър на индустрията Кристиян Естрози заяви, че целта 10% от автопарка на Европа през 2020 г. да е с возила на ток може да бъде постигната. Как да оценяваме новата инвестиция в Стара Загора във връзка с подобни стратегически цели?
- Надявам се прогнозите на министър Естрози да са точни и дори считам, че цифрата е занижена. Ако приемем, че имаме ЗАПАСИ ОТ ТЕЧНИ ГОРИВА ЗА ОКОЛО 20 ГОДИНИ ПРИ СЕГАШНОТО ТЕМПО НА ПОТРЕБЛЕНИЕ ясно е, че малко преди изчерпването тези горива ще станат прекалено скъпи - т.е. това ще се случи съвсем скоро. Тогава би трябвало по-рано и в по-големи мащаби този изчерпващ се ресурс да бъде заменен от алтернатива като тази, която предлагаме - тя ще става все по-атрактивна от гледна точка на икономиката. Така че говорим наистина за стратегическа инвестиция на английската компания.

-  Има ли Стара Загора наистина реални шансове тази инвестиция да бъде направена точно тук?
- Много е рано още да се каже. НИЕ СМЕ ЕДВА НА ПРОУЧВАТЕЛНИЯ ЕТАП. Има шансове България, колкото и у нас нищо да не е съвсем сигурно... Има сериозни шансове, ако инвестицията е в България, да е в Стара Загора - градът е своеобразен логистичен център. Стара Загора е геометричен и географски център на България. В съвременните условия комуникациите са много важно нещо, а Стара Загора е свързана с пряк жп транспорт с най-голямото речно пристанище - Русе, с второто по големина морско пристанище - Бургас, ИМАМЕ ГОЛЯМА ЖП И ТОВАРНА ГАРА, НУЖНИ ПРИ ПРЕВОЗ НА АВТОМОБИЛИ.
Важна е и магистралата, свързваща директно София и Бургас, имаме добра сухопътна връзка с южната граница, както и далеч не на последно място е фактът, че имаме летище... Като разположение и инфраструктура не мисля, че имаме сериозна конкуренция.
Много важна е кадровата инфраструктура. Стара Загора вече 40 години е център на хайтек технологиите у нас - ДЗУ, заводът по роботика Берое, производството на машини за хра-нително-вкусовата индустрия, в близосте Казанлък с развита хидравлика, военно производство... С други думи РЕГИОНЪТ РАЗПОЛАГА С МНОГО КАЧЕСТВЕН КАДРОВИ ПОТЕНЦИАЛ. Що се отнася до България, нека не забравяме, че тя предлага една много добра икономическа среда за развитие на инвеститорите от гледна точка на данъчна система, сравнително ниска цена на труда. Това са все предимства.

- Ако Зиро Карбон Технолоджи инвестират у нас, кога ще видим първите произведени коли?
-  Ако инвестицията стане, до една година ще изкараме нулевата серия на ZCV-4.
Интервю на вестник Национална бизнес поща

Инж. Енчо Енев е роден на 17 февруари 1949 г. в Обручище. Завършва техникум по електротехника Г.С.Раковски в Стара Загора, днес професионална гимназия, а след това и МЕИ - София (днес Технически университет). Има три специализации по компютри, работещи в реално време за управление на обекти в машиностроенето - две в Германия и една в Япония. Женен, с една дъщеря и двама внуци. Професионалният му път започва в ДЗУ. След това е генерален директор на Хранмашкомплект АД до април 1997 г., когато се заема с частен бизнес. Работи една година в Кооперативна банка, след това е 5 г. изпълнителен директор на Бисер олива АД и 6 г. е изпълнителен директор на Медийни системи - Стара Загора. От почти година е консултант по проекта за производство на електромобил на Зиро Карбон Технолоджи в България.
Автор е на публицистичните книги Казано и предсказано и Мозъчна атака, на десетки политически, икономически и социални анализи.

Още новини