Начало Новини Актуално Призовават старозагорци да защитят болницaта си

Призовават старозагорци да защитят болницaта си

Актуално

Призоваваме всички старозагорци, които милеят за най-голямата си болница МБАЛ Проф. д-р Ст. Киркович, в чиято 130-годишна история за пръв път искат да й натрапят близък на здравния министър директор, да дойдат в петък, 15 април, в 10.30 часа пред сградата на ХЕИ, както хората си го знаят (тоест настоящото РЗИ).

Това каза синдикалният лидер на КТ "Подкрепа" в здравното заведение Петър Ялъмов.

Ръководствата на двете синдикални структури  - КНСБ и КТ "Подкрепа", в най-голямата болница в Старозагорска област са стиковали позициите си за предстоящото извънредно общо събрание на АД в болницата, свикано от здравния министър д-р Стефан Константинов. По спуснатия план-сценарий акционерите ще трябва да гласуват за нов директорски борд и нов директор - д-р Петър Атанасов, бивш шеф на общинската болница в Гълъбово, но без ден стаж в здравно заведение в Стара Загора. Пет години от лекарската си практика д-р Атанасов е изкарал в Тунис, заедно с настоящия здравен министър. От парламентарната трибуна на 1 април т.г. министър Константинов не се посвени да обяви, че наистина д-р Атанасов е негов приятел и нямало нищо лошо, че иска да го назначи в старозагорската болница, след като можел да направи това в другите 27 областни болници, пише вестник Старозагорски новини.
В цялата 130-годишна история старозагорската болница никога не е била оглавявана от "парашутист" по волята на властимащите, коментират синдикати и трудовият колектив на болницата. Несъгласието си те изразиха с протестна подписка, в която сложиха подписите си над 800 от общо 1080 души, работещи в МБАЛ "Киркович", в подкрепа на сегашното ръководство и против гласения нов борд.

На редовната си сесия съветниците от Общинския съвет в Стара Загора делегираха права на представителя на акционера -Общината, да гласува "въздържал се" и да не подкрепи решенията на извънредното Общо събрание на 15 април. В МБАЛ "Киркович" държавата е мажоритарен собственик с 51%, следвана от Община Стара Загора с 22%.

"За пръв път в най-новата история на болницата мястото на Общото събрание е извън сградата на болницата. Днес (б.а. - 12 април) ще решим конкретно какви синдикални действия ще предприемем, за да се противопоставим с всички законови средства на това нечувано вмешателство на управляващите", каза Петър Ялъмов.
Припомняме, че зад принудителната смяна на директорския борд синдикалистите и лекарите в болница "Киркович" подозират, че се търсят удобни хора, с чиято помощ МБАЛ "Киркович" ще бъде обединена с Университетска болница. А Стара Загора, в контекста на Дянковите икономии, ще остане само с едно голямо лечебно заведение, ръководено от хабилитирани преподаватели вместо досегашните лекари-практици.

Още новини