Начало Новини Актуално Приятел на Емилия Масларова съди журналиста от Стара Загора Венелина Попова

Приятел на Емилия Масларова съди журналиста от Стара Загора Венелина Попова

Актуално

Бизнесменът Венцислав Драганов, който е собственик на хотел Армира, намиращ се на Старозагорските минерални бани, заведе дело за тежка клевета срещу старозагорския кореспондент на БНР Венелина Попова. Като обезщетение за уронване на престижа му той иска и 20 000 лв.

Според тъжбата на Драганов, „на 4 септември в ефира на БНР Венелина Попова е заявила, че лицето, свързано с фамилията Масларови и което имаше общи фирми с тях - Венцислав Драганов, бивш служител на Държавна сигурност, е бил задържан преди два дни при акция на НСБОП за това, че е заплашвал директора на Регионалната инспекция по труда Камен Маринов да мълчи при разследването на скандалната сграда на МТСП в Стара Загора”. (б.а. Ще припомним, че ремонта на сградата струва близо 20 млн. лв.) В тъжбата до Районен съд - Стара Загора Драганов отрича да е бил задържан. Венелина Попова

На пресконференция Венелина Попова заяви, че има неоспорими доказателства за призоваването и разпитването на Драганов.
Също така Драганов твърдял, че е бил оклеветен от журналиста Венелина Попова, чрез твърдението й, че е заплашвал Камен Маринов да мълчи при разследването на скандалната сграда, в която се помещава Центърът за комплексни социални услуги в Стара Загора. Пак според исщеца, той нямал и никога не е имал общи фирми с фамилия Масларови.

На 5 ноември, обаче, стана ясно и е видно от сайта на Главна прокуратура, че „по предложение на Софийската градска прокуратура главният прокурор на Република България Борис Велчев е внесъл в 41-то Народно събрание предложение за снемане на депутатския имунитет на народния представител Емилия Радкова Масларова, която да бъде разследвана за престъпление по служба, изразяващо се в това, че като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на труда и социалната политика, е нарушила своите служебни задължения, регламентирани в Закона за обществените поръчки и утвърдените в МТСП Вътрешни правила за провеждане на обществени поръчки, с цел да набави за себе си и за Венцислав Иванов Драганов облага, като от деянието са настъпили значителни вредни последици в размер на най-малко 9 806 601 лева и деянието представлява особено тежък случай, престъпление по чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Разследването по наказателното производство продължава. Естеството на доказателствата, които предстои да бъдат събрани е такова, че е възможно спрямо Емилия Масларова да бъде формулирано и обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай - чл. 203, ал. 1, вр. чл. 202, ал. 1, т. 1, вр. чл. 201 от НК, поради което искането е направено за разследване и на това престъпление”.

От 3 до 20 години затвор могат да получат Емилия Масларова, заедно с нейния приятел Венцислав Драганов. Те са разследвани за присвояване на близо 10 милиона лева. Това съобщи говорителят на главния прокурор Стилияна Кожухарова, предаде БТА.
Тя допълни, че Масларова, в качеството си на министър, и нейният приятел Венцислав Драганов, който има строителна фирма, успели да присвоят - според обвинението, 9 806 601 лева, като са нарушили закона за обществените пръчки при ремонт на сграда в Стара Загора - бивша поликлиника, преустроена като сграда за нуждите на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/.
Прокуратурата изчаква голяма експертиза, която да присъедини към вече събраните 250 тома материали, за да прецени точно какви обвинения да повдигне на Масларова и Драганов.
Към момента двамата са разследвани за длъжностно присвояване в особено големи размери и за престъпление по служба. По случая прокуратурата работи от август миналата година.
„Не съм обезпокоена от заведеното срещу мен дело, по-скоро се забавлявам. Връчиха ми призовка за първото заседание по делото, което е насрочена за 30 ноември, на 10 ноември - датата, на която отбелязваме 20 години от промяната. Очевидно хората, които са забогатели в годините на прехода смятат, че целият властови ресурс е концентриран в ръцете им и така ще бъде винаги”, коментира Венелина Попова.
Намираме се в държава на абсурда - обвиняем да съди журналист, затова, че е разкрил неудобни за него факти, заяви адвокатът на Попова - Александър Желязков. Тя е получила предложение за защита и от Хелзинкския комитет.
Според Желязков, тъжбата на Драганов е изчерпана от съдържание. С изнасяне на фактите от прокуратурата той вече е загубил доброто си име, така че няма основания да иска обезщетения от журналиста.

 

Венелина Попова

Венелина Попова има награда за журналистика Паница, присъдена й за 2007 г.

Още новини