Начало Новини Актуално Приют за клошари разкриват в Казанлък

Приют за клошари разкриват в Казанлък

Актуално

В Казанлък ще бъде разкрит Център за временно настаняване на бездомници, съобщиха от Общината. Той ще се помещава в сградата на бившето училище Христо Ботев в квартала под жп гарата. Центърът ще бъде с обща площ от 534 кв.м, ще разполага с 8 стаи и ще настанява 10 човека, за които ще се грижи персонал от трима души. Бездомниците ще могат да пребивават в това заведение не повече от 3 месеца в една календарна година.

Там те ще трябва да се адаптират за социални контакти и битово и трудово устройване. След това социалните служби ще търсят варианти за трайно решение на проблемите на тези лица, които ще трябва да се настаняват или в институция, или при техни близки.
Една от причините, принудили Oбщината да създаде такъв център, е фактът, че хора от такива рискови групи не са обхванати от социални услуги. Сред тях са не само бездомниците, но и наркозависимите и хората с психически отклонения.
Заради комплекс от причини брoят на бездомниците и просяците в Казанлъшко се увеличава всяка година. Няма специален регистър, който да води техния брой, нито статистика, но бегъл поглед по улиците е повече от красноречив, пише вестник Старозагорски новини.

Същото важи и за хората с психични отклонения и наркозависими, които често са повече от тъжна гледка, която ни кара да извръщаме поглед. Сериозен проблем, създаващ лош имидж на града, са и дишащите лепило млади роми, както и нагло просещите малки ромчета, които особено в празнични дни с агресивността и нахалството си дразнят не само местните жители, но и гостите на града. Повечето от тях имат семейства, които обаче отказват да ги приемат с мотива, че не могат да се грижат за тях. В топлите летни дни честа гледка в центъра на Казанлък са заспали пред нечия светла витрина малки деца, увити в рокли не по мярка, или буквално на стълбите с това, което имат на гърба си. Във временен приют на бездомниците и наркоманите са се превърнали мини безистените в района на улица Скобелевска и в тунелчето на бл. 31 на бул. Ал. Батенберг.

Още новини