Начало Новини Актуално Притежаването на кредитна карта ограничава размера на банковия заем, който искате

Притежаването на кредитна карта ограничава размера на банковия заем, който искате

Актуално

Притежаването на кредитни карти се оказва нож с две остриета. Това констатират граждани, на които се налага да теглят заем от банка. Плюсът е, че разполагаш с малки суми пари винаги, когато ти се налага. Минусът обаче е, че кредитната карта се води дълг, който ограничава размера на банковия заем, който ще ви позволят да изтеглите.

Дори и да не ползвате кредитното портмоне, лимитът му се приспада от размера на искания заем. Разрешената сума по кредитната карта се смята за рискова, тъй като може да бъде изтеглена всеки момент без специално разрешение от банката, обясниха банкери. Така тя автоматично се превръща в дълг, дори да се обслужва редовно. Поради тази причина притежаването на кредитна карта фигурира в кредитния регистър на банките като задължение на собственика. Изчисляването на това задължение става по определена схема. По нея се пресмята колко черни точки носи кредитна карта с голям лимит. Ако картите са няколко, става още по-зле. При изчисляването на точките се взема предвид колко голям е лимитът, каква част от него е използвана, има ли просрочия и начисляване на наказателни лихви по сумите от картата, колко време не са възстановявани плащанията и пр. В други случаи пък с 5% от лимита на всяка притежавана кредитна карта се намалява разполагаемият доход. Така възможностите да получите голям кредит също силно намаляват, пише вестник Стандарт.
Много често банките сами предлагат на клиентите си кредитни карти като бонус, ако ползват някои други техни услуги. След известно време пък, без да питат клиентите си, повишават лимита по тях. Така се оказва, че без да подозират, хората вече са длъжници, поне според регистъра. А на неговата дума не може да се противоречи. Не отричаме, че кредитната карта е голямо удобство. Тъй както за всичко друго, така и за нишата на банковите карти борбата между трезорите е жестока. Затова те непрекъснато улесняват ползването им и намаляват цената на услугата или увеличават времето на безлихвения кредит при закупуване на стока или услуга с картата, или при теглене от банкомат.

Още новини