Начало Новини Актуално Природозащитни организации подкрепят затварянето на Брикел

Природозащитни организации подкрепят затварянето на Брикел

Актуално
Стара Загора

В съобщение изпратено до медиите, което публикуваме без редакторска намеса, коалиция За да остане природа в България изразява остро несъгласие с натиска върху правителството, оказван от синдикатите и местната власт в община Гълъбово, който цели да не се спазват екологичните норми и законодателство на България и Европейския съюз заради фирмата Брикел.

От коалицията напомнят, че собственикът на Брикел предпочете да не спазва европейските ограничения за изхвърляни вредни емисии и да не инвестира в пречистващи съоръжения, а направо да затвори предприятието след изтичането на гратисния период.
Като коалиция от неправителствени организации и граждански групи За да остане природа в България отхвърля предложенията на протестиращите от Брикел да се предостави незаконна държавна помощ от над 100 млн. лева от държавния бюджет за осигуряване на квоти за парникови газове. Това е неспазване на европейските директиви и ще доведе до глоби от Европейския съюз. И всичко това, за да се осигури бизнеса на офшорната фирма, регистрирана в Лихтенщайн, която е собственик на Брикел.
От 1 януари 2007 г., когато България стана пълноправен член на ЕС, изминаха над 1300 дни, в които всеки, който е желаел да защити интересите на членовете или съгражданите си, е трябвало да прочете законите и европейските директиви и да действа в съгласие с тях. Непознаването на законите не може да оневинява бездействието на местната власт, която е длъжна да ги прилага, както и  на синдикатите, които разполагат с множество законови инструменти, чрез които да защитават правата на работниците.

В Коалицията За да остане природа в България членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българската фондация Биоразнообразие, Екологично сдружение За Земята, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище Бъдеще Сега, Сдружение Агролинк, Сдружение Белият бряг, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение Природа назаем, СНЦ Зелени Балкани, Сдружение Природен Фонд, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски, Софийско гражданско сдружение Щастливеца, гражданска група Да спасим Иракли, Граждани за Рила и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

Още новини