Начало Новини Актуално Природният газ поскъпва с над 20% от 1 юли

Природният газ поскъпва с над 20% от 1 юли

Актуално

Цената на природния газ ще се повиши най-малко с 20 процента от 1 юли. Това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев пред депутатите от енергийната комисия в парламента. Поисканото от Булгаргаз увеличение от 23 процента е на базата на утвърдената от регулатора цена, но тъй като МИЕТ намали допълнително цената на газа с 5 на сто, реално поисканото от компанията увеличение е 28 процента.

По отношение на природния газ искам да кажа, че аз неслучайно споменах увеличението от 28 процента, защото все пак обявеното от „Булгаргаз увеличение от 23 процента не е спрямо действащата сега цена, а спрямо определената от ДКЕВР цена, която беше намалена с още пет процента. Така че тези 28 процента ние определено считаме, че има резерви, но те са малко.
Най-неизвестният елемент е наистина отчитане на курса на долара спрямо еврото, който за съжаление, е много динамичен и който ние приехме като основателна причина за забавянето на обявяването на цените от Булгаргаз. Оказа се, че има основание, тъй като те наистина отпреди две седмици са променени и съществено. Затова аз казах, че на този етап не е реалистично да се мисли, че може да се избегне увеличение, което ще бъде при всички положения по-голямо от 20 процента за природния газ, каза председателят на регулатора, цитиран от Dariknews.bg, предаде econ.bg.
От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не очакват масов отказ от парно при повишаване цената на природния газ. Това стана ясно още днес, предаде БГНЕС.
Предварителните очаквания са, че дори при най-песимистичните прогнози за цената на природния газ, няма да се стигне до положението през януари на 2009 г., макар че дори и тогава гражданите не се отказаха от парното, категоричен беше Семерджиев.

Още новини