Начало Новини Актуално Природният газ поскъпва с 24,63% от 1 юли

Природният газ поскъпва с 24,63% от 1 юли

Актуално

Природният газ поскъпва с 24,63% от 1 юли 2010 г. Това реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Новата цена на 1000 кубични метра природен газ за следващото тримесечие ще бъде 542,50 лв. Сегашната цена на горивото е 435,30 лв. за 1000 куб.метра.

По предварителни оценки на Ангел Семерджиев - председател на комисията, такова поскъпване на газа ще доведе до увеличение на цената на топлата вода за абонатите на топлофикациите средно с 11 - 12 процента. За двете най-големи топлофикации - в София и Пловдив, поскъпването ще е най-голямо - с 15 на сто.

 

След повече от два месеца сметки енергийният регулатор най-накрая взе тежкото решение, което със сигурност няма да се хареса, както на бизнеса, така и на домакинствата. Природният газ поскъпва с 24,63%. Комисията се опита да ореже до минимум търговските надценки, които си слагат Булгаргаз и Булгартрансгаз, както и техните разходи, но дружествата са на ръба на фалита и няма как да продължат да субсидират цената на руското синьо гориво.
Комисарите решиха днес газът да поскъпне с 24 процента, но заради това, че през предишното тримесечие кабинетът изкуствено намали цената с 5 процента и я задържа под това, което бе определила комисията, от 1 юли увеличението реално ще е 29 процента.
При това увеличение на газа Топлофикациите ще повишат цените на парното за домакинствата средно с 12%. Най-много ще поскъпне топлото в София – 18% и Русе – 15,8% а с най-малко в Бургас и Плевен – под 1%.
Утехата за домакинствата е, че цените през лятото ще натоварят домакинствата само с по-скъпа топла вода, но през октомври когато започне отоплителния сезон сметките за парно ще ни бъдат още по-солени.

Токът за бита поскъпва доста по-малко, средно с 1,7% процента. Трите електроразпределителни дружества вече ще ни продават електроенергията на една цена. Последните три години токът се продаваше на различни тарифи за абонатите на ЧЕЗ, Е.ОН и И Ви Ен.

Киловат час дневна тарифа и в трите мрежи ще ни струва около 15 стотинки. Киловат час по нощната тарифа поскъпва доста повече отколкото дневната. Един киловат час през нощта вече ще ни струва около 10 стотинки.
Комисарите надуха цената на нощната тарифа и с още един мотив. Държавата няма никакъв интерес абонатите, които плащат скъпо парно, да се откажат от Топлофикациите и да преминат на отопление с климатици или печки. Не за друго, а защото мрежата в големите градове и в повечето жилищни сгради не е проектирана да понесе такова натоварване.

Икономистите към синдикатите предричат, че новите цени на енергоносителите ще надуят сериозно инфлацията. Възможно е през зимата тя да достигне двуцифрени стойности.
„Това нещо ще се отрази негативно на нивото на безработицата, на фалитите, знаете, че като процент те нарастват застрашително. И в общи линии нашето светло бъдеще, че излизаме от кризата, просто няма да се състои”, коментира Мика Зайкова, цитирана от Би ТВ.

Експертите предупреждават още, че предстоящото увеличение ще натовари сериозно както домакинствата, така и държавния бюджет. Защото при намалено потребление и износ на стоки от българския бизнес, в хазната ще постъпват още по-малко данъци.
Синдикатите алармират също, че социалното министерство сега спешно трябва да актуализира размера на енергийните помощи на социално слабите семейства.
Индустриалците също са обезпокоени от предстоящото увеличение на природния газ. Според тях това ще удари сериозно всички отрасли на тежката промишленост, ще се отрази негативно и на износа, който в момента се съживява.

Още новини