Начало Новини Актуално Природният газ остава изгодна енергийна алтернатива за потребителите

Природният газ остава изгодна енергийна алтернатива за потребителите

Актуално
Природен газ

Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за увеличаване на цената на синьото гориво от 1 януари 2012 г. не повлия на конкурентоспособността на природния газ спрямо другите енергоизточници. Той остана най-изгодната алтернатива за енергийните нужди на българските домакинства и индустрията, в сравнение с електроенергията, мазута и нафтата за отопление.

Тъй като цената за крайните потребители на Овергаз е двукомпонентна – състои се от цената на природния газ, който компанията купува от Булгаргаз ЕАД, и от цената за разпределение и снабдяване, която Овергаз не променя, корекцията на цената на газа за клиентите на компанията е не 4,34%, а 3,4%, което е само 4 десети от стотинката (0,4 стотинки) за един киловатчас енергия, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Така през първото тримесечие на 2012 г. домакинствата, които избраха синьото гориво за отопление и битови нужди, ще плащат 12,2 стотинки за киловатчас енергия, произведена с природен газ или 860,70 лева за 1000 кубически метра (без ДДС). За сравнение: електроенергията струва 16,1 стотинки за изразходван киловатчас. (Домакинство, което обитава апартамент от 80 квадрата, харчи не повече от 1200 кубически метра природен газ за цяла година.)

В промишлеността и обществения сектор газът също ще остане най-конкурентоспособната алтернатива. Индустриалните производства, административните и общински сгради ще плащат средно между 9,9 и 11,7 стотинки за киловатчас енергия в зависимост от индивидуалния си тарифен план или от 699,36 лева до 826,43 лева за 1000 кубически метра (без ДДС). Ако бяха решили да продължат да ползват мазут или нафта за своите нужди, те щяха да плащат съответно 18,3 стотинки и 22,8 стотинки за киловатчас енергия.

Още новини