Начало Новини Актуално Природата в нас

Природата в нас

Актуално

Известна е историята, че Клеопатра поддържала гладка и красива кожата на тялото си, като се къпела във вана с мляко. Гъркините отпреди векове са втривали в корените на косата си зехтин, за да стане тя лъскава и здрава. Нашите баби пък са се миели с хума, за да постигнат същия ефект. Оттогава до днес се е развила огромна козметична индустрия, а благодарение на постиженията на съвременната наука може да се снабдите с всякакви еликсири за разкрасяване.

До 30-те години на миналия век се е наблягало на естествените природни съставки, но по-късно козметиката почти изцяло става продукт на химията, защото така излиза по-евтино на производителите, а оттам и на потребителите. Докато през последните няколко десетилетия все повече хора отново започват да се обръщат към природата и натуралните биопродукти пак придобиват популярност.

Всичко тръгва от движението на привържениците на красотата отвътре, които са категорични, че човек е това, което консумира. Мотото им е да приемаме само чисти от каквито и да е химикали и изкуствени субстанции храни, за да бъдем здрави. А благодарение на органичната храна и младостта може да се удължи. Манията по "зелената" вълна обхвана дори и дизайнерите, които започнаха масово да отказват да използват в колекциите си "живи" материи. Първа беше заклетата вегетарианка Стела Маккартни.

След биохраната логично започна да се говори и за биокозметика, тъй като чрез нея в тялото ни също проникват какви ли не вредни химикали. В интернет може да се намерят куп рецепти на маски и лосиони за лице и коса, които се приготвят от природни съставки в домашни условия. Тенденцията от последните години все повече хора да се обръщат към природата се засилва. Една от първите марки, която се обръща към природата, е френската "L’Occitane", която произвежда сапуните и шампоаните си изцяло на билкова основа - лавандула, безсмъртниче, грозде, бадем. Английската марка "The Body Shop" пък заимства рецептите си от аборигените в Амазония, Таити и африканските племена. В основата им лежат средства, използвани от местните лечители, а именно орехово и кокосово масло, сок от алое.  Новозеландците от "Living Nature" разчитат на маслото от манука (вид храст). У нас фирмите, произвеждащи биокозметика, се възползват главно от вълшебните свойствата на нашата маслодайна роза. Прочутото розово масло става съставка в шампоани, слънцезащитни кремове, както и такива срещу бръчки, балсами и какво ли още не, които, според експерти, не отстъпват по никакъв начин по качество на вносните.

Информация: вестник Новината

Още новини