Начало Новини Актуално Приоритет на служебното правителство е подпомагането на малките и средните предприятия

Приоритет на служебното правителство е подпомагането на малките и средните предприятия

Актуално

приоритет служебно правителства малки средни предприятияНасърчаване на износа на българските фирми и на производства с висока добавена стойност е в основата на икономическата ни политика. Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Виолета Лорер на откриването на международен бизнес форум с участието на фирми от България, Румъния и Македония.

Като част от мерките за подпомагане на българския бизнес в условия на продължаваща криза Виолета Лорер посочи предстоящото обновяване на 250 сгради с общо 50 милиона лева от Международен фонд Козлодуй.

По инициативата Джереми 2, под формата на кредити на половин пазарна лихва, на разположение на българските фирми са 380 милиона евро. Тези средства могат да се ползват както за инвестиционни, така и за оборотни нужди, поясни г-жа Лорер, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

По нейните думи, правителството насочва сериозни усилия, за да бъдат изплатени всички забавени плащания от страна на държавата към българските фирми. Друг акцент от работата на служебното правителство по отношение на бизнеса са усилията за информирането му за допълнителните възможности за финансиране, както и за стандартизацията на продукти за външния пазар, подчерта г-жа Лорер. Междуфирменото коопериране при производството на високотехнологични стоки би могло да даде нов тласък в развитието на отношенията между бизнеса в региона, допълни Лорер.

Международният бизнес форум се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие. Инициативата се финансира по линия на Оперативна програма Конкурентоспособност. Във форума участваха близо 80 фирми.

Още новини