Начало Новини Актуално Приложението на стандартите в транспорта и логистиката – във фокуса на днешните пленарни сесии на Глобалния форум GS1

Приложението на стандартите в транспорта и логистиката – във фокуса на днешните пленарни сесии на Глобалния форум GS1

Актуално

Приложение стандарти транспорта и логистиката – Глобалния форум GS1Основни теми на пленарните сесии на Глобалния форум на GS1 са внедряването на стандартите GS1 в транспорта и логистиката като цяло и в частност в логистиката на хуманитарните организации, както и качество на данните. Във форума участва и делегация на GS1 България към БТПП.

Приложението на стандартите GS1 в транспорта и логистиката спомагат за постигане на по-голяма прозрачност и съкращаване на времето за доставки.  На форума бяха представени данни за резултати от инициатива за хармонизация на електронните съобщения във Великобритания, стартирала през 2007 г. с проект на Теско. Първоначалният фокус е върху авизо за доставка и маркиране на доставните единици при пресните храни и постепенно проектът обхваща останалите продукти. В резултат от изпълнението на проекта се очаква през 2016 г. да бъдат реализирани икономии в размер на 170 млн. паунда.

Дейвид Мк Нийл от Уан Стиил говори на форума за ползите за транспортните фирми от постигането на прозрачност при управление на доставките от начало - до края в интермодалните транспортни коридори.

По темата за внедряването на стандартите в логистиката на хуманитарните организации докладва Висенте Ескрибано, ръководител управление на снабдяването и логистика в UNHRC (Върховен комисариат за бежанците на ООН). Специално внимание обърна на ролята на логистиката за защита и подпомагане на хората. Важно в хуманитарната логистика е проследяването на транспортните средства и бързите доставки в ситуации на кризи и на труднодостъпни места. Своята мисия в хуманитарния сектор GS1 открива в обединяване на заинтересованите участници за постигане на по-ефективна и прозрачна верига за доставки и спасяване на човешки животи чрез внедряване на стандарти.

Специално внимание, в специална пленарна сесия на форума на GS1 в Брюксел, е отделено на  качеството на данните за увеличаване на ефективността, намаляване на разходите и повишаване безопасността на потребителите. Стремежът за 100% качество на данните е основен приоритет за GS1, защото информацията, съхранявана в рамките на услугите, базирани на стандартите GS1, се използва от различни приложения, крайни потребители и регулатори. Така например качеството на данните играе съществена роля за представяне на информация за хранителните стойности и алергени на крайните потребители според Регламент 1169/2011 на ЕС.

Ниското качество на информацията има негативно влияние върху ефективността на процесите в дистрибуционните центрове и търговските вериги. Скорошно проучване в тази посока, направено от Bayard Consulting, разкрива, че 70% от артикулите на една търговска верига, включена в проучването, изобщо нямат посочени логистични размери, което води до проблеми с планирането на транспорта, складирането и обработване на доставките.

При разглеждане на маркетинговата стратегия за обща визия и бранд на всички национални организации GS1, Съвет GS1 България към БТПП бе посочен като добър пример за активен напредък при обновяване на дизайна на уебсайта.

По време на неофициален разговор между председателя на БТПП Цветан Симеонов и Джон Картър, вицепрезидент на Метро Груп, бе обсъдено предстоящото посещение на г-н Картър в България и провеждането на официална среща с GS1 България.

Още новини