Начало Новини Актуално Приеха етичен кодекс за кандидатите на ДСБ

Приеха етичен кодекс за кандидатите на ДСБ

Актуално

Четири са етичните условия, на които трябва да отговарят членовете на "Демократи за силна България" (ДСБ), за да бъдат номинирани за кметове и общински съветници. Това бе едно от решенията, които вчера в Стара Загора взе върховният ръководен орган на партията - Националното съвещание.

Съвещанието изработи своеобразен етичен кодекс, според който кандидатите трябва да имат неопетнена репутация, да не са се облагодетелствали от участието си в политиката и да не са обвързани по какъвто и да било начин с националната и местната олигархия и организираната престъпност. Едно от задължителните условия е кандидатите на ДСБ да не са били в миналото или сега служители на специалните служби, както и на бившия репресивен апарат в лицето на Държавна сигурност.

Националното съвещание даде мандат на националното ръководство да регистрира ДСБ на изборите за президент и за местни органи на властта в състава на "Синята коалиция". Мандат да започнат процедура за номинация на кандидати на партията за местните избори и да започнат преговори за приемане на процедурни правила за излъчване на общи кандидати в състава на "Синята коалиция", получиха и общинските и регионалните организации на партията. Тяхна ще бъде и задачата да предлагат конкретни процедури за излъчване на тези кандидати, както и за начините на арбитрирането им. По този начин според "тъмносините" ще бъдат избегнати дългите спорове с евентуалните коалиционни партньори, както и поставянето на съществуването на коалицията под въпрос заради теснопартийни интереси, пише вестник Старозагорски новини.
Политическото решение на ДСБ, взето на националното съвещание, бе насочено към премиера Бойко Борисов, когото партията призовава час по-скоро да отстрани министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов от поста му. В противен случай, се казва в решението, ДСБ ще оттегли доверието си и от премиера.

Още новини