Начало Новини Актуално При сделка с имот той задължително трябва да има енергиен паспорт или сертификат, но изискването масово не се спазва

При сделка с имот той задължително трябва да има енергиен паспорт или сертификат, но изискването масово не се спазва

Актуално

Имоти в новопостроени сгради се продават, без на новия собственик да се даде документ, който удостоверява, че тя пести енергия. Това се случва въпреки изискванията на закона. Така разправиите и разходите за получаването се прехвърлят на купувача. Освен това той е застрашен от глоби, предупредиха от Асоциацията на високотехнологичните енергийни системи.

Според Валентина Узунова от асоциацията законът не позволява сделка за имот да мине без енергиен паспорт или сертификат, но изискването масово не се спазвало. Ето защо брокери и експерти съветват при сделка задължително да се искат.
На първо време рискът да платят от джоба си за документа засяга 45 000 домакинства и фирми, купили имоти в сгради без енергиен сертификат.
Между 2005-а и април 2008 г. условието е било с такъв да се снабдят всички сгради със застроена площ над 1000 кв. м в срок от 6 месеца след вземането на акт 16. В този период са въведени в експлоатация 12 000 сгради, а са издадени и регистрирани в Агенцията за енергийна ефективност едва 1200 сертификата. Изповяданите сделки в сградите без документа са 45 000, сочат данните на асоциацията.
Проблеми може да имат и тези, купили имоти в сгради след ноември 2008 г., когато бе въведено изискването енергийният сертификат да се издава между 3-ата и 6-ата година от пускането в експлоатация. До издаването на сертификат енергийните характеристики на сградата се удостоверяват с паспорт, пише вестник 24 часа.
При сделките на зелено инвеститорът трябва да предостави на бъдещия купувач копие от предварителния енергиен паспорт заедно с приемо-предавателен протокол. В него трябва има указания, че след приключване на строителството ще се предостави и оконачателният енергиен паспорт.
Малка част от сградите са се снабдили с документ и са раздали копия на купувачите на имоти, обобщават от асоциацията.
Така се прикривало лошто строителство, смятат експертите. Некоректните строители пък дори представяли документи с невярно съдържание. Или изисквали от клиентите си допълнително пари за изработването им, което не било редно. А издаването на документ е задължение на инвеститора и на фирмите-надзорници на даден строеж, предупреждават специалистите. Според "Райфайзен имоти" имало риск и от възникване на допълнителни разходи при несъответствие с изискванията за пестене на енергия. Тогава компаниите за енергийно обследване дават предписания със задължителен характер, чието неспазване води до санкции.
От момента на пускане в експлоатация до ваденето на сертификата енергийните характеристики на сградата може да са се променили и получаването на документа да се затрудни, смятат от асоциацията. Причина може да са промени в отопляемите обеми - остъкляване на тераси и приобщаването им към апартаментите, избиване на стени, надстрояване на ателиета.
При покупката на жилището обикновено собствениците не знаят, че не трябва да го правят. Те в повечето случаи не получават и не подписват протокол към енергийния паспорт, който го забранява. Това, че не са се информирали, не ги оправдава, смята Узунова. Тя предупреждава, че може да се стигне и до санкции.
Дори и да не са променяни отопляемите обеми, с течение на времето и експлоатацията или заради некачествено строителство сградата може да си е променила енергийните характеристики и пак да не отговаря на условията за пестене на енергия. В тези случаи отстраняването на проблемите, евентуалният ремонт и привеждането в нормите също ще трябва да се поемат от собствениците.
Инвеститорът отново не носи отговорност, защото обикновено през това време е изтекъл 5-годишният гаранционен срок на сградата.
Според "Райфайзен имоти" не е за пренебрегване и възможността от юридически спорове по въпроса чие е задължението сградите да бъдат приведени според нормите. Съществувала опасност от оспорване на законността на сделките. От асоциацията са категорични, че и у нас, и в редица европейски държави има нормативно задължение при изповядването на сделките да се прилагат копия от енергийния паспорт или сертификат. Тези документи трябва да са неизменна част от информационния пакет на брокера на недвижими имоти. За тях не се плаща допълнително, те влизат в цената на имота, категорични са брокерите.
До блокирането на сделки, сключени без клиентът да е знаел за правото си да придобие копие от документа за енергийна ефективност, обаче едва ли ще се стига, защото нотариусите нямат право да откажат изповядване, казват брокерите. Въпреки това са длъжни да предупредят страните за последствията от липсата на документите.
Все още няма санкции за собствениците на имоти в сгради без паспорт или сертификат, а само за възложителя, който не се е снабдил с тях. Но наличието на такъв документ давало гаранция за качеството на строителството.
Освен това така ще се повиши сигурността на сделката. Ще се внесе и прозрачност за бъдещите собственици. Ще се регулира пазарът и според брокерите тенденцията е имотите без документ да стават неатрактивни за купувачите.
Ето защо съветват задължително купувачите да се информират какво получават от продавача, като искат копие от документа за енергийна ефективност. Самите брокери и адвокати също трябва да изискват енергийния паспорт или сертификат преди сделката. Така продавачите ще бъдат насърчени да се снабдяват с документите и да ги предоставят на клиентите.

Още новини