Начало Новини Актуално При проверка НАП засече опити за измами с европейски фирми за 175 млн. евро

При проверка НАП засече опити за измами с европейски фирми за 175 млн. евро

Актуално

Стара ЗагораНационалната агенция за приходите (НАП) започна проверка на фирми, декларирали, че са получили услуги от ЕС на стойност 175 млн. евро, като в същото време тези сделки не фигурират в декларациите на европейските им контрагенти. Разминаванията са засечени от системата VIES при съпоставяне на VIES-декларациите на фирмите от ЕС и данните от ДДС-декларациите на българските им контрагенти, съобщиха от Агенцията.

Най-големи разминавания на обема на предоставените и получени в България услуги са установени при сделки с Холандия -  над 10 пъти, Италия – повече от шест пъти и Германия – над три пъти. Това означава, че родните фирми са декларирали в пъти повече платени услуги на европейски контрагенти, отколкото самите те са обявили в своите VIES-декларации.
Разминаването в данните от българските фирми и европейските им контрагенти ще се проверява от НАП, съвместно с данъчните администрации от държавите-членки на ЕС, тъй като има основателни съмнения за загуби от ДДС и корпоративен данък чрез деклариране на фиктивни сделки. Част от разликите вероятно се дължат и на промяната в правилата за определяне на мястото на изпълнение на доставки на услуги в рамките на ЕС. Според новите изисквания от 1 януари 2010 г., когато услугите се предоставят на фирма, регистрирана по ДДС, мястото на доставката на услуги е там, където клиентът е установил своята дейност. Тоест ако европейска фирма доставя услуга на българска, която е регистрирана по ДДС, данъкът се начислява в България, а не както беше в общия случай до 1 януари 2010 г. – в страната на доставчика.
По повод на разминаванията от НАП са изпратени запитвания за конкретни български фирми до данъчните администрации на страните членки на ЕС, за да се уточни реалността и вида на доставените услуги, както и причините за разликите.
От 01.01.2010 разминаванията при вътреобщностните сделки със стоки и услуги се засичат  в много по-кратки срокове. Обменът на ДДС информация между страните членки в ЕС сега това става на един месец, а не както беше по-рано – на три месеца.

Още новини