Начало Новини Актуално При пътен инцидент автомобилът сам ще праща сигнал на телефон 112

При пътен инцидент автомобилът сам ще праща сигнал на телефон 112

Актуално

Илиана Иванова

На 3 юли по време на редовно заседание на ЕП в Страсбург евродепутатите приеха резолюция, призоваваща за задължително въвеждане на системата eCall. Тя трябва да бъде въведена до 2015 на територията на целия Европейски съюз. Предвижда се до 2015 г. всички нови автомобили да бъдат снабдени с устройства със системата eCall, които да сигнализират спасителните служби за пътни инциденти автоматично.

Сигналът за произшествие ще се подава към обществената система за спешни повиквания 112. В случай на тежко пътно-транспортно произшествие от автомобила, който е оборудван с eCall система, ще се задейства автоматично повикване към телефон 112. Системата ще предоставя информация за местоположението и посоката на движение на катастрофиралия автомобил, дори и пътниците да не са в състояние да установят гласов контакт с оператора. Така спасителните служби ще могат да пристигат по-бързо и по този начин ще бъдат спасени човешки животи и ще намалее сериозността на нараняванията. Едно от големите предимства на тази система е, че се преодолява езиковата бариера и системата ще може да действа ефективно във всяка една страна-членка. В резолюцията на ЕП се предвижда и защита на личните данни. Изрично се отбелязва, че технологията не трябва да се използва по никакъв начин за наблюдаване и проследяване на движенията на дадено лице или за определяне на местонахождението му, освен ако то не е участвало в пътнотранспортно произшествие. Също така, тази обществена услуга следва да бъде задължителна и безплатна за всички шофьори в Европа, независимо от марката на превозните средства.

Необходимата технология вече съществува и за нея има приети общи ЕС стандарти. Резолюцията предвижда публичната система за спешни повиквания да бъде вградена във всяко превозно средство, произведено след 2015. Държавите-членки и операторите на мобилни мрежи следва да приложат мерките за въвеждане на eCall най-късно до края на 2014г. С тази резолюция евродепутатите призовават Европейската комисия да внесе законопроект, с който да направи системата eCall задължителна за всички страни-членки от 2015 година.

Тази технология е жизненоважна за гражданите на ЕС. Тя би спомогнала за значително намаляване на жертвите и тежките наранявания в следствие на пътни инциденти. Затова бих призовала ЕК да вземе предвид предложението на парламента и да внесе възможно най-скоро законопроект за задължително въвеждане на системата еCall. Надявам се, че ще бъде проявена нужната отговорност и от страните-членки, и от мобилните оператори, и от производителите на автомобили и системата ще проработи ефективно в целия ЕС през 2015 г. Това би било от изключителна полза за нашето собствено спокойствие и сигурност, сподели българският евродепутат Илиана Иванова, която е ангажирана с въпроса за пътната безопасност от миналата година. Тогава тя, съвместно с българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и отдел Пътна полиция, организира национална кампания за пътна безопасност Всички ние на пътя – звездата си ти.

 

пътен инцидент автомобил сигнал

Още новини