Начало Новини Актуално При 10 - 12-градусови температури учат студентите на Тракийския университет

При 10 - 12-градусови температури учат студентите на Тракийския университет

Актуално

Между 10-12 градуса са температурите в учебните зали на Тракийския университет, потвърди ректорът проф. Иван Станков тревожния сигнал от преподаватели до редакцията на Старозагорски новини.

За съжаление това е истина, но търсим начини по кабинети и по-малки зали да се водят занятията със задочниците, които не са по-малко от 2000 човека. Ако преустановим очните, няма кога след това да се вземат. Редовните студенти са в изпитна сесия до края на седмицата и дано времето поотпусне малко, обясни ректорът.

Другият проблем е нередовният градски транспорт през съботния и неделния ден, когато се провеждат занятията със задочниците. Хората буквално няма с какво да се придвижат до студентския град и корпусите на старозагорската алма матер.

Проблемът със зеещата дограма е поставен отдавна, но едва сега е на път да се разреши. Ръководството на университета е защитило два проекта, чието изпълнение ще промени сегашното положение.

Единият е проект за енергийна ефективност за около 4 300 000 лева. Той предвижда подмяна на дограмата, саниране и довършване на библиотеката. Предстои подписване на предварителния договор между управляващия орган Министерството на регионалното развитие, обявяване на търговете и предприемане на необходимите дейности.

Другият проект е за енергоспестявания - за подмяна на осветителните тела на стойност около половин милион лева.

Още новини