Начало Новини Актуално Президенти на водещи френски туроператори избраха България за годишната си опознавателна обиколка

Президенти на водещи френски туроператори избраха България за годишната си опознавателна обиколка

Актуално
Президенти на туроператорски фирми

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов приветства президентите на 16 от най-големите френски туристически оператори. Срещата се състоя в Националния археологически музей. В нея участва и зам.-кметът на столицата д-р Тодор Чобанов.

През последните години търговско-икономическите отношения между България и Франция се развиват положително и съществуват перспективи за тяхното задълбочаване, включително в туризма, подчерта зам.-министър Маринов. Франция заема едва 13-о място сред водещите чуждестранни инвеститори в България и 6-о по стокообмена ни със страните от ЕС, което не съответства на потенциала в нашите делови контакти. През последните две години нови френски инвеститори проявиха интерес към страната ни и откриха представителства тук, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Франция е приоритетен пазар за България в областта на туризма, каза още Маринов. През 2011 г. страната ни е била посетена от близо 180 000 френски туристи. В новата бранд стратегия за сектора приоритет е представянето на България като целогодишна туристическа дестинация чрез специализираните форми на туризъм. Френските туристи предпочитат офертите за културен, СПА и балнео-, еко- и селски туризъм и затова МИЕТ полага усилия за по-мащабното им популяризиране пред френските делови среди, организации и граждани, допълни Маринов.

Гостите ще останат в България до 7 юни. Тяхната визита е организирана от авторитетното френско туристическо B2B списание Univers des voyages. То е инициатор на т.нар. Пътуване на президентите - едно от най-значимите събития за професионалистите в бранша във Франция. Всяка година топмениджърите на най-големите френски туроператори пътуват съвместно до една държава и се запознават с туристическите й дадености, продукти и пазари.

Тази година интересът им е насочен към България. Обиколката включва основно София, Варна, Балчик и ще бъде проследена от екип на Univers des voyages. Включени са посещения също в храм-паметника Александър Невски, Аладжа манастир, двореца Евксиноград, Ботаническата градина и Двореца в Балчик. Програмата предлага още сафари с джипове, разходка с ветроход, дегустация на традиционни ястия и напитки, фолклорни и музикални програми и др.

Още новини