Начало Новини Актуално Президентът ще насрочи за 21 май тържествено заседание на Народното събрание

Президентът ще насрочи за 21 май тържествено заседание на Народното събрание

Актуално

Президент 21 май тържествено заседание Народно събраниеСъс свой указ президентът Росен Плевнелиев ще насрочи за 21 май тържественото заседание на 42-то Народно събрание. Това обяви държавният глава, след като проведе последователни разговори с ръководствата на политическите сили, които влизат в следващия парламент – ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС и Атака.

Не по-късно от утре (18 май) ще подпиша указ за свикване на Народното събрание, като датата, около която постигнахме пълен консенсус, е вторник, 21 май, заяви президентът, който припомни категоричната си позиция, че страната се нуждае от работещ парламент, съобщиха от пресслужбата на Президентството.

Консултациите по връчване на мандат за съставяне на правителството ще бъдат проведени с представителите на парламентарните групи след свикването и структурирането на Народното събрание, както повелява Конституцията, каза Росен Плевнелиев. На тържественото откриване на 42-то НС държавният глава ще направи обръщение към народа и новоизбраните народни представители.

Президентът настоя преди да започнат разговори за съставяне на правителство народните представители да проведат дебати още в първите дни от свикването на парламента и да се обединят около обща рамка, чрез акт на Парламента, за приоритетите на 42-то Народно събрание. Считам, че това би бил един много силен държавнически жест, затова ще се радвам много, ако политическите партии отново се съобразят с тази традиция, отбеляза държавният глава. Ако обаче такъв акт не бъде приет в новия парламент, аз дължа на българските граждани и поемам ангажимент от Президентството да се чуят ясно, в рамките на следващия кръг консултации, решенията и ангажиментите на политическите партии, преди да бъде връчен мандат за сформиране на правителство, допълни Росен Плевнелиев.

Оттук насетне предстои много работа. Българските граждани очакват от новото Народно събрание конкретни ангажименти, реформи и политики, които да дадат решения на проблемите. Необходими са ни стабилни и работещи институции, а не дестабилизирана от партийни битки и противопоставяния държава, защото от това няма да спечели никой. Дължим го на българските граждани, заяви президентът след разговорите. Трябва да се носи отговорност и да не се разочароват хората. Проблемите са ясни и вярвам, че постигането на разбирателство между народните представители за приемане на съответни законодателни промени по наболелите проблеми на нацията е достижима цел, каза още държавният глава.

Следващото правителство на България няма да се съставя в Президентството, а в парламента и в партийните централи подчерта Росен Плевнелиев и посочи, че формулата на бъдещия кабинет не е била обсъждана на разговорите с представителите на политическите сили.

По повод правната възможност парламентаристи да сезират Конституционния съд за законността на приключилите парламентарни избори, президентът заяви, че като държавен глава ще се съобрази с това решение на Конституционния съд, което ще дойде впоследствие, каквото и да е то. До произнасянето на Конституционния съд обаче трябва да очаквате от президента, че той няма да отлага, а ще вървим напред към формирането на парламент и работещо правителство, категоричен беше Росен Плевнелиев.

Още новини