Начало Новини Президентът Румен Радев ще открие българския павилион на КОП28

Президентът Румен Радев ще открие българския павилион на КОП28

Президентът Румен Радев ще открие днес павилиона, с който страната ни за първи път се представя на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (КОП). Държавният глава е на работно посещение в Дубай, Обединените арабски емирства, начело на делегация, която ще участва и в Срещата на върха за климата, която ще се състои в рамките на 28-ото издание на световния форум.

Българският павилион е сред близо 200-те щанда, на които се представят държави, компании, финансови институции и др. Свои павилиони на КОП28 имат почти всички страни от ЕС, макар че от нашия регион са представени само още Гърция, Турция и Украйна, уточнява пресслужбата на президентската администрация. 

Инициативата е възможност международната общност да получи поглед към силните ангажименти на България за въвеждането на подходящи мерки за борба с климатичните промени, както и амбициите на страната ни за постигане на климатичните цели, обхващащи всички икономически сектори, посочва Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Това е възможност България да бъде поставена на картата на климатичните преговори, да стане разпознаваема и да бъдат признати постиженията ни, каза по-рано министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пред представители на медиите.

В течение на десет дни страната ни ще бъде представена от 250 души в 22 панела с 22 събития, включващи представители на местните и централни власти, иновативни компании от различни сектори на българската икономика, финансиращи институции, учени, представители на гражданското общество и др. Сред представителите на институции, бизнес и наука в делегацията са INSAIT, "ЕндуроСат" (EnduroSat), Висшето военноморско училище, Тракия Икономическа зона, Изпълнителна агенция за малки и средни предприятия, Институт по роботика към БАН, Българска агенция за инвестиции и др.

Очаква се в откриването на българския павилион да участват лидери на други държави и ръководители на делегации, включително заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, президентите на Полша и Словакия Анджей Дуда и Зузана Чапутова, представители на делегацията на САЩ. 

Световният форум КОП28 бе официално открит вчера и ще продължи до 12 декември с участието делегати от близо 200 страни, събирайки близо 70 000 присъстващи. 

Информация: БТА

 

Още новини