Начало Новини Актуално Президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към нацията на 28 февруари

Президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към нацията на 28 февруари

Актуално

президент обръщение нация 28 февруариВ изпълнение на конституционните разпоредби президентът Росен Плевнелиев връчи днес проучвателен мандат на ПП ГЕРБ за съставяне на правителство, който беше върнат на държавния глава от председателя на партията и министър-председател в оставка Бойко Борисов.

Намираме се в политическа криза, хората дадоха ясен сигнал и исканията им бяха предоставени на компетентните институции, за да сме максимално полезни в ситуацията, в която се намираме, посочи държавният глава в изявление пред медиите след срещата. Всички работим за стабилност и за резултати в интерес на хората и на нацията, подчерта Росен Плевнелиев и беше категоричен, че Конституцията на страната ще бъде спазена, съобщиха от президетската пресслужба.

В сряда, 27 февруари, президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат на Българската социалистическа партия за сформиране на правителство в рамките на 41-то Народно събрание. В случай, че от БСП върнат проучвателния мандат, даден им от президента, такъв ще бъде връчен в петък, 1 март, на Движението за права и свободи. Президентът припомни, че ако се стигне до сформиране на служебен кабинет, първо ще бъдат представени неговите приоритети и задачите, а след това и неговият състав.

Консултативният съвет за национална сигурност, който ще се проведе във вторник, 26 февруари, трябва да гарантира сигурността на гражданите, устойчивостта на правовия ред и да покаже, че институциите на държавата работят, независимо от протестите, посочи още президентът Плевнелиев. Държавният глава апелира всички институции да продължат с усилията си, за да отговорят на интересите на гражданите и да гарантираме стабилността, демократичното развитие и устойчивостта на демокрацията в България.”

В четвъртък, 28 февруари, държавният глава ще направи обръщение към нацията в Народното събрание, в което ще обяви следващите си конкретни стъпки.

Още новини