Начало Новини Актуално Президентът Росен Плевнелиев подписа указ за избора на Пламен Орешарски за премиер

Президентът Росен Плевнелиев подписа указ за избора на Пламен Орешарски за премиер

Актуално

президент Росен Плевнелиев указ избор Пламен Орешарски премиерПрезидентът Росен Плевнелиев подписа указ, съгласно конституционните си правомощия, с който предлага на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател на следващото българско правителство.

Това стана, след като кандидатът за премиер, излъчен от втората по численост парламентарна група в Народно събрание, представи пред държавния глава персонален състав и структура на Министерския съвет, с което връченият преди дни проучвателен мандат беше приключен успешно.

Конституцията не ми възлага да правя оценка на предложените състав и структура на Министерския съвет. Тази оценка ще даде парламентът, с решенията и с дебатите си. Оставам категоричен, че България има нужда възможно най-скоро от правителство, което от първия ден да започне работа по нетърпящите отлагане задачи. Най-тежката, най-искрената, истинската и най-важната оценка, правителството ще получи от гражданите, подчерта президентът в изявление след срещата. Държавният глава допълни, че са необходими предпоставки за решаване на належащите проблеми пред нацията, включително на демографския, на проблема със справедливостта и най-вече с недоверието на гражданите към политиците. На нито един от политиците днес, слагам и себе си в това число, не му е лесно да работи при сравнително ниска степен на доверие и затова уважавам решението на г-н Орешарски да поеме отговорност в нелек за нацията момент, каза държавният глава, съобщиха от пресцентъра.

Президентът напомни, че са важни решенията в сектор енергетика, за подобряване на бизнес средата, за икономически растеж, за подкрепа на малките и средните предприятия, както и за политиките по доходите и за създаване  на заетост. Държавният глава се обяви и за предвидимост и за компетентни институции, които да налагат правила, да гарантират спазването им и предвидимостта в работата на администрацията и на бизнес средата.

Президентът Росен Плевнелиев приветства стремежа на кандидата за министър-председател за постигане на широка основа за консенсус по планираните приоритети, в това число с политически партии извън парламента, с представители на бизнеса, на синдикатите и на гражданските организации. Сега е изключително важно поетите ангажименти да бъдат ясно формулирани, да бъдат синхронизирани с обществените очаквания и да има резултати по тях, каза президентът, който отново призова за приемственост по стратегически важните за страната ни приоритети. Длъжни сме да отговорим на очакванията и на трудните задачи, които ни постави обществото. Оценката за свършеното ще дадат българските граждани, каза още държавният глава и пожела успех на Пламен Орешарски и на неговия екип.

Още новини