Начало Новини Актуално Президентът на Търговската камара на Торино Алесадро Барберис е избран за президент на Европалати

Президентът на Търговската камара на Торино Алесадро Барберис е избран за президент на Европалати

Актуално

Пленарна асамблея за избор на нов Президент на Европалати се проведе на 15 октомври в Брюксел. Президентът на Търговската камара на Торино Алесадро Барберис получи единодушното доверие на делегатите. Г-н Барберис ще поеме новия си пост на 1 януари 2010 г., наследявайки Пиер Симон, който от своя страна бе избран за Почетен президент на Асоциацията на европейските търговско – промишлени палати.

В речта си след обявяването на избора новият Президент на Европалати изложи своите приоритети: „Европа се намира в една от най-сериозните икономически кризи в историята си. Следващите няколко месеца са критично важни: трябва да се дават незабавни отговори на политическия фронт, без да се забравят дългосрочните цели – да се намери отговор за нарастващата безработица, да се предпази единния пазар от протекционистични тенденции, да се осигури адекватна подкрепа за споразумението за климата в Копенхаген”.
“Дошло е времето да направим EUROCHAMBRES силен партньор на най-важните трибуни, където се дебатират европейски и международни икономически отношения. Аз поемам този ангажимент и вярвам, че мога значително да допринеса за лидерската роля на EUROCHAMBRES в това отношение”.
Алесадро Барберис е роден през 1937 г в Торино, Италия. От 2004 г. е президент на Търговската камара в Торино, от 2008 г. е вице-президент на Международната търговска камара. Преди това е бил управляващ директор и заместник председател на ФИАТ. В момента той е съветник в много италиански компании. Мандатът на Президента на ЕВРОПАЛАТИ е 4 годишен.
На Пленарната асамблея бяха избрани също така двама нови заместник президента и пет нови вицепрезидента. Новите заместник-президенти са Пиер Граменя от Люксембург и Рифат Хисарчикоглу от Турция.  Заместник – президентите в ЕВРОПАЛАТИ имат двугодишен мандат. Новите вицепрезиденти на ЕВРОПАЛАТИ са Жан-Франсоа Бернардин (Франция), Франк Хорх (Германия), Андржей Арендарски (Полша), Мигел Валис И Маседа (Испания), Невил Рейнър (Великобритания). Вицепрезидентите имат едногодишен мандат (2010 г.), съобщиха от пресслужбата на Българската търговско-промишлена палата.
Българската търговско-промишлена палата е асоцииран член на ЕВРОПАЛАТИ от 1994 г., още месеци преди да започнат предприсъединителните преговори на България с ЕС. Същата висока оценка БТПП получи и през 2006 г., когато Палатата бе избрана за пряк член отново няколко месеца преди официалното присъединяване на страната ни към ЕС.

Още новини