Начало Новини Актуално Президентът на Бразилия Дилма Русеф посети родния град на баща си Габрово (видео)

Президентът на Бразилия Дилма Русеф посети родния град на баща си Габрово (видео)

Актуално
Дилма Русеф

С обръщението Приятелки и приятели от Габрово, изречено на български език, Президентът на Бразилия Дилма Русеф се обърна към съгражданите на баща си Петър Русев. Изключително много се вълнувам, че съм в Габрово, където е роден и е живял моят баща. Щастлива съм, че съм в Априловската гимназия, в която се е образовал моят баща и е развил светоглед, който е предал на мен - да уважавам ценностите на хората, и да ме възпита така, че един ден да стана президент на Бразилия.

Благодаря на този жител на Габрово, който ме научи да обичам живота. Днес изпълнявам неговата мечта - да дойда в България, заяви по време на емоциалното си слово Държавният глава на Бразилия.

Хиляди жители на Габрово посрещнаха Дилма Русеф с неприкрито вълнение. Тя получи от директора на Априловската гимназия скъп планиски кристал с изображението на учебното заведение и още един ценен подарък, изпълнен с много дух.

Поднасяме ѝ символ на свитък, на който са отпечатани първите символи на училището, които се полагат на Първа дама, съобщи директорът на Априловската гимназия Анна Маринова.

Президентите на двете държави Дилма Русеф и Георги Първанов са обсъдили идеята в Априловската гимназия да се изучава португалски език, а в Бразилия да се въведат курсове по български, за да се сближат двата народа.

Още новини