Начало Новини Актуално Президентът Георги Първанов поиска нов модел за образованието

Президентът Георги Първанов поиска нов модел за образованието

Актуално

Георги Първанов"Нужен е нов модел за развитие на висшето ни образование. Трябва да си отговорим на въпроса дали българската наука и висшето ни образование са адекватни на визията за социално-икономическо развитие на страната и къде ни е общата национална стратегия за това?“ Това попита вчера президентът Георги Първанов, който избра трибуната на Тракийския университет, за да сподели своето виждане за модела на академичната сфера.

"Когато един държавник гостува на един университет, има най-малко три причини за това. Първата е, че това е добра възможност да споделя дълбокото си признание пред труда на хилядите български преподаватели и учени, които наистина са съвременните строители на българската духовност и държавност, въпреки че живеем във време, в което отношението към труда им е нихилистично", посочи президентът. Не на последно място, той избрал ТрУ, за да аргументира вижданията си за българската наука и образование, защото бил респектиран от сериозния авторитет, изграден от  старозагорската алма-матер за 15 години.

Георги Първанов

"Днес често припламва дискусия много ли са ни ВУЗ-овете, или дали са недостатъчно студентите за тях. Тук всички политици сме длъжни да отговорим на тези въпроси с нова национална стратегия като тази за младежта "2020". Ако ще правим реформа на висшето образование, трябва първо да си дадем сметка в състояние ли сме да изградим университети, които да са интегрирани центрове на образователната, научната работа и бизнес интересите, т.е. стои ли реално бизнесът зад тях. Във финансирането на науката и образованието категорично не приемам виждането, че те са тежест или бреме за бюджета и средствата за тях са обикновено на остатъчен принцип", обоснова се Първанов.Георги Първанов
Той очерта и основните параметри в модела за развитие на висшето ни образование. Сред тях са промяна на преподаването и учебната дейност, като се заложи на индивидуален подход и повече самостоятелност при подготовката на студентите. Необходима била още действителна система за оценка на базата на постоянен контрол, обратна връзка и външно оценяване. Реален рейтинг на университетите в България по ясни критерии и да има действителна автономия поиска още държавният глава.
В края на словото си Георги Първанов напомни на студентите, събрали се на Форума на ВУЗ-а, че първият учебен ден е сред най-красивите мигове и разкри, че тогава той е срещнал жената на своя живот - Зорка Първанова.
Редом с държавния глава, тържеството почетоха депутатите д-р Евгений Желев, Спас Панчев („Коалиция за България“) и Иван Иванов („Синята коалиция“). Сред усмихнатите млади хора бе и кметът проф. Светлин Танчев, а областният управител Йордан Николов изпрати поздравителен адрес. Нито един представител на управляващата ГЕРБ обаче не бе сред облеченото в тоги академично ръководство на ВУЗ-а, който прие 1385 първокурсници от всички краища на страната. На банките за пръв път ще седнат и 291 студенти от Македония, Турция, Сърбия, Молдова, Украйна, Албания, Гърция, Нигерия, Сирия, Йордания и Кипър.

Информация: вестник Новината

Още новини