Начало Новини Актуално Президентът Георги Първанов: Нужна е алтернатива, не закачки

Президентът Георги Първанов: Нужна е алтернатива, не закачки

Актуално

- Г-н президент, приемате ли думите на премиера, че сте политически субект и кога ще обявите политическия си проект, ако има такъв?

- Струва ми се, че в държава, в която премиерът се опитва да превърне 8 млн. сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има и един политически субект, или една алтернативна визия и алтернативна политика извън дебата, който върви в България. На България е нужен дебат, адресиран към реалните проблеми - към здравеопазването, към начина, по който ще решим финансовите си проблеми чрез бюджет 2011 година, реформата в социалните сфери - в това число и пенсионната. За това трябва да говорим и аз не мисля да отговарям до безкрай на закачки.

- Ще се реши ли в скоро време проблемът с новия ръководител на военното разузнаване? От последната премиерска реплика става ясно, че няма да има ново предложение, освен комодор Гагашев. Вие ще отстъпите ли?
- Не, не мисля да говоря до безкрай по този въпрос. Заявил съм своята позиция. Казал съм, че политиката е място за разумния компромис, място, където трябва да се спазват правилата. Аз спазвам правилата, които са свързани с начина, по който се вземат кадрови решения. Прочетох някъде, че, според премиера, предстои на Консултативен съвет за национална сигурност да се вземе подобно решение. Няма такава практика и което е още по-важно - няма законова основа Kонсултативният съвет да номинира или да кадрува, защото, ако създадем прецедент, вероятно някой ще поиска и други кадрови решения да се вземат в този широк състав. Начинът е да седнем и да поемем солидарно отговорността така, както сме го правили 9 години с предишните две правителства, а преди мен са го правили много други кабинети.

- А имате ли пунктове, по които се различава позицията Ви с правителството по отношение на стратегията, която ще обсъждате на съвета в петък?
- Имаме различия, но те ще се обсъждат в работен план. Надявам се да е неконфронтационно, защото е важно да имаме един такъв документ, който да бъде базата и за други стратегически разработки, свързани с развитието на армията, на българската дипломация... Така че много коректно и аргументирано трябва да дебатираме на предстоящото заседание.

Интервюто е публикувано във вестник Новината

Още новини