Начало Новини Актуално Президент и премиер поздравиха старозагорската опера за 85-годишнината от основаването й

Президент и премиер поздравиха старозагорската опера за 85-годишнината от основаването й

Актуално

Стотици старозагорци във вторник вечерта прекрачиха прага на новия стар дом на старозагорската Опера - първата извънстолична музикална институция, която отбеляза 85-годишния си юбилей. Празникът и за артистите, и за обществеността беше двоен, вълнението на всички – обяснимо.

След 19 години скиталчество по различни сцени Операта се върна под собствен покрив. Мечтата не само на трупата, но и на всички старозагорци се сбъдна – изпепелената на 5 октомври 1991 година в невиждан пожар импозантна сграда отвори врати отново.
Разноцветните фоейрверки на 10-минутната заря, която около 22 часа озари небето над блесналата възродена сграда, беше не само ефектен начин да се изненада публиката между двете действия на спектакъла, а емоционален израз на една дълго чакана мечта на града.

Да почетат празника на старозагорци в обновената зала дойдоха зам.-министърът на културата Митко Тодоров, областният управител Йордан Николов, депутати от региона, почетни граждани, общински съветници, бизнесмени, хора на изкуството и културата, меломани. Сред гостите бе и Негово Високопресвещенство митрополит Галактион. Да поздравят артистите и старозагорската общественост бяха дошли и проф. Минко Балкански, който чрез своята фондация подпомага реализирането на различни проекти в региона, известният музикант и бивш министър на културата проф. Димо Димов, проф. Александър Йосифов, дългогодишен патрон на Фестивала за оперно и балетно изкуство, майсторът на четката Никола Манев. Празника уважиха и бившия директор на трупата проф. Румен Нейков, дългогодишни солисти, бивши ръководители на Стара Загора и много почитатели.
За юбилея на най-старата извънстолична опера президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов поздравиха трупата и изпратиха цветя. Оперната прима Анна Томова-Синтова, чиято блестяща кариера е тръгнала от старозагорска сцена, също не пропусна да честити празника на съгражданите си. Бизе
„Прекрасно е, че на днешния ден се открива тази сграда. Поздравявам старозагорци за търпението да дочакат този миг. Поздравявам общинските ръководства и отдавам дължимото на всички градоначалници, че имаха смелостта в тези трудни времена да възстановят тази сграда с много малката помощ на държавата“, каза в приветствието си зам.-министър Тодоров. Той връчи на директора на Операта Красимир Къшев поздравителния адрес до трупата от министър Вежди Рашидов.
Кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев удари гонга, с който символично се вдигна завесата на обновения дом.
„19 години музикалното сърце на Стара Загора бе притихнало в очакване. Очите му бяха тъмни, но хората запазиха духа на музиката и макар да нямаха своя храм, старозагорци ходеха на опера като на пречистване“, каза в емоционалното си слово градоначалникът. Той припомни, че от 1991 г. нито един кмет на града не си е позволил да излъже верността на хората към изкуството и е работил за възстановяването на сградата. Танчев благодари на предшествениците си Антон Андронов, Цанко Яблански и Евгений Желев, и на общинските съветници за стореното през техните мандати. Най-горещите благодарности обаче бяха за вярната публика, която е подкрепяла през годините както трупата, така и общинските ръководства.
Първи на диригентския пулт застана Красимир Къшев, който преди това развълнувано благодари на артисти и публика за подкрепата през годините. Той обяви, че днес се открива нова страница в богатата и дългогодишна история на институцията.

Първият спектакъл, който трупата подари на своята публика, бе операта „Кармен“ - най-високото творческо достижение на композитора Жорж Бизе. На сцената оживя новият прочит на прочутата творба, направен от режисьора проф. Пламен Карталов. Неговата „Кармен“ впечатли с необикновената си визия, адресирана към съвременната публика. Той обаче остава верен на темите за любовта, ревността, свободата и независимия дух като философия и начин на живот. Сценографията, костюмите и хореографията - дело на Борян Белчев, Елена Иванова, Антоанета Алексиева и Младен Станев, допълваха режисьорското решение.
Вълнуващата и неувяхваща музика на Бизе оживя под палката на италианския диригент Даниеле Молес и окрестъра на старозагорската Опера. Даниела Дякова, в ролята на Кармен, Костадин Андреев – Дон Хосе, Марян Йованоски - Ескамилио, Деси Стефанова – Микаела и останалите участници в спектакъла – солисти, хористи и балетисти, заслужиха бурните и дълго нестихващи аплодисменти на публиката. Израз на благодарност към тяхното изкуство бяха и цветята от областния управител, местната управа, депутатите, партии, неправителствени организации и почитатели.
За зрителите, които нямаха възможност да влязат в залата, на Античната улица пред сградата бе монтирана видеостена. Въпреки че заръмя дъжд, те докрай изгледаха тържественото откриване и първото действие на „Кармен“, предавани директно от ТВ Стара Загора.

Информация: вестник Новината

Още новини