Начало Новини Актуално През зимата ще има дежурни кранове на прохода Шипка

През зимата ще има дежурни кранове на прохода Шипка

Актуално
Стара Загора

Агенция Пътна инфраструктура прие предложението на Областна управа - Стара Загора фирмите, които поддържат пътищата през проходите зимно време, да разполагат с дежурен кран. То е прието и е залегнало в договорите за новия сезон. Това съобщи заместник-областният управител на Стара Загора Димитър Драчев, след проведената във Велико Търново среща за поддръжката на пътищата от републиканската пътна мрежа през зимата.

В срещата са участвали представители от Габрово, Велико Търново, Русе и Търговище, информира пресцентърът на областна управа. Предложението е било направено във връзка с досегашния опит, който показва, че се стига до критични ситуации през зимата, когато тежкотоварни автомобили закъсат в проходите. За да се избегнат задръстванията или затварянето на пътищата е необходимо фирмите, отговарящи за поддръжката, да имат на разположение кранове за изтегляне на закъсалите автомобили и камиони, обясни Драчев.
Пътно-поддържащите фирми са задължени да разполагат и с поне 50 тона калциев двухлорид, който ще се разпръсква по пътното платно, когато завали сняг. Химикалът пречи на образуването на снежна покривка и действа до 5 дни.
Служителите на Държавна автомобилна инспекция ще обръщат особено внимание на състоянието на гумите на тежкотоварните автомобили, е било решено още на срещата. За оборудване със зимни гуми ще бъдат проверявани още на границата, влизащите в страната камиони от южните ни съседки, както и преди проходите.

Още новини