Начало Новини Актуално През юли ще бъде публикуван Наръчник за зелени мерки и да се проведе обществено обсъждане по него

През юли ще бъде публикуван Наръчник за зелени мерки и да се проведе обществено обсъждане по него

Актуално

Програма за развитие на селските райониДо 1 юни 2020 г. договорените средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 -2020 г.) са 80,1%, а 69% са по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020г.). Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание. Това сочат данните във връзка с текущото състояние и напредъка при реализацията на двете програми.

По ПРСР 2014-2020г. изплатените средства възлизат на 45.2 %. По правилото N + 3 и прогнозата, и плана за разплащането, ще се стигне до един значително по-висок процент. По ПМДР 2014-2020г. разплатените средства достигат 25 %. Очакваме до края на годината стойността на изплатения финансов ресурс към бенефициенти да е близо 45 %, посочи още министър Танева.

Относно напредъка по подготовката на Стратегическия план за периода 2021-2027 тя уточни, че в средата месец юли се очаква да бъде публикуван Наръчник за зелени мерки и да се проведе обществено обсъждане по него. В последното тримесечие ще получим препоръките на ЕК за Зелената сделка и в края на годината можем да имаме една предварителна подготовка и драфт на Стратегическия план, допълни още земеделският министър.

Десислава Танева каза още, че се очаква в края на юли или началото на август да се отвори приемът по извънредната мярка COVID-19. Тя подчерта, че за първи път по инициатива на България се променя Регламент 1305, с впечатляващо мнозинство в ЕП, което ни дава основанието за програмиране на тази мярка в обхвата на ПРСР. Нейният бюджет е до 2 % от Програмата и е за подкрепа на земеделските производители и малките и средни предприятия за първична преработка на земеделска продукция. Целта е те да бъдат компенсирани за загуби от пандемията. Това е голям успех за страната ни, с приноса на всички български евродепутати в тази процедура без значение от коя партия са. Изразявам благодарността към тях и към Комисар Мария Габриел за успеха на България, заяви още министър Танева.

Министър Танева поясни, че направление COVID-1 включва чувствителните секторите Животновъдство - ДПЖ и ЕПЖ, Растениевъдство, пчеларство, рози и декоративни цветя.

По подмярка COVID-2 са всички останали в областта на растениевъдството, свине и птици. Плащането, което предложихме и на бранша, и предварително комуникирано с Комисията е следното - 30 лв. за едно заето лице в стопанството, отглеждащи други селскостопански култури, извън допустимите за COVID-1. За отглеждащите свине - за едно заето лице в земеделско стопанство, ставката е 245 лв. и 430 лв. за едно лице е земеделско стопанство, отглеждащо птици. Таванът е 7000 евро на един кандидат, каза още Танева.

Министър Танева заяви, че по подмярка COVID-3 включва малките и средни предприятия, преработващи първична земеделска продукция и извън обхвата на ОПИК. Компенсацията е изчислена в два алтернативни варианта, който си избере бенефициента. Единият е 5 % от декларираните приходи от реализацията на преработената продукция за 2019 г. при условие, че има 20 % спад на приходите за 4 месеца през 2020 г. или 270 лв. на едно заето лице, каза още министърът.

Тя обясни, че по COVID-1 Комисията в предварителната комуникация не приема предложението за плащане на единица площ или на брой животно, а поиска да се определи за компенсация абсолютна сума за категория стопанство. В момента работим върху определянето на категориите стопанства по големина и определянето на абсолютна сума за плащане, каквото е изискването на ЕК, разясни министър Танева.

Изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Васил Грудев, каза, че има готовност да бъдат извършени изключително бързи разплащания към бизнеса по мерките COVID в рамките на м.септември до началото на м. октомври. Става въпрос за финансов пакет с размер около и малко над 100 млн. лв., от които по-голямата част ще бъде насочена директно към земеделските производители. Ще направим един много бърз прием чрез системата ИСАК на база на заявените площи и животни от миналата година сравнено с базовите заявления през тази година, без административна тежест за бенефициентите, посочи Грудев.

 

Още новини