Начало Новини Актуално През есента България трябва да намали сериозно разходите или да вдигне данъците, ако не - ще фалира през зимата

През есента България трябва да намали сериозно разходите или да вдигне данъците, ако не - ще фалира през зимата

Актуално

Списание Мениджър организира в Стара Загора своя традиционен форум за представителите на бизнеса. Той се проведе под мотото Бизнесът през 2010 година или Как да печелим в трудни времена. Партньор на инициативата и тази година беше Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Във форума участваха водещи икономисти в България. Лъчезар Богданов - управляващ съдружник в Индъстри Уоч внесе оптимистична нотка, като посочи, че през последните 4 месеца се наблюдава лек икономически ръст в Европейския съюз и че това се отразява и на страната ни, но със закъснение между 3 и 6 месеца. Лъчезар Богданов заяви, че България в момента спестява най-много, но чуждестранните инвестиции са почти нулеви в момента, защото външните предприемачи не са сигурни за своите вложения тук и ги избягват. И правителството трябва да работи именно в повишаване на доверието. Нещо, което нерядко отнема много години.

Лекторите на форума са на мнение, че страната ни трябва да се стреми да приеме еврото за официална валута, независимо от недотам оптимистичните прогнози за валутата на страните от Еврозоната. Това ще бъде полезно за България, дори и ако не се случи, защото ще доведе до оптимизъм сред потенциалните инвеститори.

Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено Общество”

В момента Еврозоната е на кръстопът, но същото е и в САЩ.

Експертите акцентираха и на вътрешнофирмената задлъжнялост и тенденцията за увеличаване на периода на забавяне на плащанията.

Добрин Миревски, директор бизнес развитие в ЕОС Матрикс

Според Лъчезар Богданов, не само държавата е виновна за междуфирмената задлъжнялост, защото тя съществува в голям обем през най-успешните години на икономически ръст и чужди инвестиции.

Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Индъстри Уоч
Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено Общество”

Според прогнозата на Индъстри Уоч, през следващата година приходите могат да нараснат с няколко процента, но заедно с това се очаква и увеличаване на разходите с 2,5 - 3 млрд. лева. Фискалният резерв на държавата не трябва повече да се пипа. Експерта коментира три варианта, които стоят пред страната ни. Първият е свиване на разходите, съчетан с реформи за стимулиране на инвеститорите. Вторият - драстично вдигане на ДДС и на другите данъци. Третият е най-неприемлив - покриване на задълженията чрез дълг, което би довело държавата до фалит. Лъчезар Богданов смята, че през ноември 2010 година трябва да има губещ - т.е. или сериозно свиване на публичните разходи, или вдигане на данъците. В противен случай през февруари - март 2011 година България ще последва горчивия пример на Гърция, но за разлика от южната ни съседка няма да получи солидно финансова помощ от вън, точно защото не е част от Еврозоната.

Стара Загора Stara Zagora

Стара Загора Stara Zagora

Stara Zagora Стара Загора

Още новини