Начало Новини Актуално През април 1944 г. откриват Казанлъшката гробница

През април 1944 г. откриват Казанлъшката гробница

Актуално

На 19 април 1944 г. войници, копаещи окопи за зенитни оръдия на хълма Тюлбето в Казанлък, се натъкват на иззидана стена, която разбиват и попадат в преддверието на антична постройка. Час по-късно при изкопа пристига Димитър Чорбаджийски - Чудомир, директор по онова време на музейната сбирка в Казанлък, и отсича: Тук да има денонощен въоръжен пост!

Пристигналите на място археолози разкриват зидана куполна гробница, в камерата са намерени останки от мъж и жена, в коридора - кости на кон. Световната си известност тракийският паметник дължи на уникалните си стенописи в коридора и куполното помещение, рисувани през III в. преди Христа. Централни фигури в купола са мъж и жена, съпружеска двойка, седнали край масичка с храна, а около тях са прислужници, коняри, музиканти. Значително по-високата фигура, носеща поднос с нарове, вероятно е Богинята-майка, посрещаща починалите в подземното царство.

Казанлъшката гробница е първият български исторически обект, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство през 1979 г. Тя е част от голям тракийски некропол, разположен в близост до древната столица на Одриското царство Севтополис. Археолозите дават на този район с около 1000 могили името Долината на тракийските царе. Понастоящем са проучени едва 100 могили от около 1000 съществуващи. Според плановете на Министерството на културата, този район трябва да бъде включен в списъка на националните архитектурни резервати.

Според археолозите в Долината на тракийските царе подобно на Долината на египетските фараони в Египет са погребвани тракийски царе и представители на тракийската аристокрация. Тезата се потвърждава от факта, че в могила Светицата бе разкрита каменна гробница и саркофаг на одриския владетел Терес I. В могила Голямата Косматка също бе открит каменен саркофаг от монолитен блок с каменно ложе, а от намерените артефакти се предполага, че е била гробницата на прочутия тракийски цар Севт III.

Първата открита тракийска гробница - Казанлъшката, според хипотезите е на сина на Севт III - Ройгос, и неговата съпруга. Изписването ѝ е дело на античния художник Коздамакис, пише вестник Старозагорски новини.

Още новини