Начало Новини Актуално През 2011 г. може да се очаква повишаване на заетостта в производството, финансовия сектор и търговията

През 2011 г. може да се очаква повишаване на заетостта в производството, финансовия сектор и търговията

Актуално
работа, производство, 2011

Работодателите в България очакват бавен темп на растеж на пазара на труда през първата четвърт на 2011 г. Това показва обзорно изследване на Менпауър България, част от Manpower Inc., световен лидер в сектора на труда. В изследването са проучени 757 работодатели в пет от най-развити икономически региона на страната: София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе.

Според него 19% от работодателите очакват увеличение на служителите си, 15% прогнозират намаление, а 65% не очакват промяна. Така общият показател на нетния обзор на заетостта е +4% (нетният обзор се получава, като се вземат процентът работодатели, които очакват ръст на общата заетост и от него се извади процентът на тези, които очакват намаление), информира Investor.bg.

Индустриалните сектори в България имат разнопосочни намерения за наемане на служители. В производството са най-оптимистични за наемането на нови хора, като прогнозата на работодателите е +16%. В секторите финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги също се отчитат позитивни намерения от +14% за наемане на кадри. Търговията на едро и дребно е с показател +11%.
Четири сектора очакват намаление на заетостта: строителството (-12%), земеделието (-2%), публичен и социален сектор (-3%), хотели и ресторанти (-9%). Секторите минно дело и транспорт са се спрели на нулата.

В петте изследвани региона най-големи оптимисти за наемането на служители през 2011 г. са работодателите в Пловдив (+9%), следвани от София (+8%) и Варна (+4%). Нетната прогноза на работодателите за заетостта в Русе е -3%, а в Бургас е -4%.
"Развитието на икономиката не винаги създава нови работни места. В момента компаниите се фокусират върху повишаването на ефективността", коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. Тя посочи още, че един на всеки седем българи е склонен да напусне страната.

В условията на глобализация компаниите от страните с развити икономики продължават да гледат към развиващите се пазари, включително и към България. Но през следващите 3 до 5 г. страната ни ще продължава да бъде привлекателна заради сравнително по-евтината работна ръка, коментираха от Менпауър.

В бъдеще ще продължат да се търсят инженери, IT специалисти, медицински кадри и мениджъри. В момента компаниите предпочитат да организират "лов за таланти", вместо да инвестират време и средства в обучение на новите служители.
Според данните на Менпауър няма опасност в Европа да се стигне до недостиг на работни места, тъй като в момента са обявени 3 млн. позиции, а до 2025 г. свободните работни места ще продължат да се увеличават.

Още новини