Начало Новини Актуално Превръщат Ески джамия в Музей на религиите. Проектът е на стойност 2.3 млн.лв. и ще приключи през ноември 2011 г.

Превръщат Ески джамия в Музей на религиите. Проектът е на стойност 2.3 млн.лв. и ще приключи през ноември 2011 г.

Актуално

"Със затопляне на времето започва мащабна работа по възстановяване на старозагорската Ески джамия и превръщането й в единствения в България музей на религиите." Това каза за "Старозагорски новини" Георги Илиев, археолог в Регионалния исторически музей. Той е упълномощен да представлява Министерството на културата при изпълнението на всички дейности, свързани с джамията.

През ноември 2009 г. Министерството на културата подписа във финансовото министерство договор за изпълнение на най-големия и скъп проект "Реконструкция и консервация на Ески джамия в Стара Загора и превръщането й в Музей на религиите". Проектът е на стойност 2360 хил.лв. и трябва да се изпълни за две години с всички работни фази, в т.ч. и реклама, пише вестник Старозагорски новини.
По проект Раннохристиянската църква (11-13 в.), която се намира в молитвения салон, ще бъде частично укрепена, тъй като северната й страна е застрашена. Ще се изгради подход към църквата и площадка, от която ще има видимост към християнския и античния обект.
Основна част от средствата ще бъдат използвани за спасяване на стенописите. Голяма част от тях в най-долния им край са рухнали през последните години поради проникващата влага, която отлага живописния пласт. Те ще бъдат само фиксирани към основата, така че да се предотвратят последващи загуби. Запазените стенописи ще бъдат освежени. Много от тях са скрити от по-късни замазвания с вар, което може лесно да бъде отстранено и да се покаже оригиналната украса на паметника. Реставраторите споделиха, че има много интересни изображения по стените на джамията и си струва да бъдат експонирани както трябва. Цветовете им не са загубили своя колорит, просто не са почистени през вековете.
Предстоящо е вътре в салона на джамията да се изгради огромно 15-метра високо скеле за работещите по стенописите. Това ще бъде инженерно предизвикателство, което ще запълни целия вътрешен обем, а в същото време ще се застопори на много малко места.
Ще бъдат възстановени каменните решетки на прозорците, които са счупени. Прозорците ще бъдат затворени.
Тъй като Ески джамия се превръща в музей, ще има и богата експозиция от артефакти във витрини, самостоятелно стоящи каменни детайли, най-вече надгробни паметници, които показват мултирелигиозния характер на града през вековете, различни култове, религии и практики, уточни Георги Илиев.
Теоретично ще има възможност за провеждане на камерни концерти, срещи, дискусии и пр. В момента идейният проект не касае изграждане на стъклен под, под който да бъде експонирана църквата и върху който да може да се ходи, така че да се увеличи пространството за подобни прояви. Т.е. в джамията има един изкоп, в който се виждат църква и други градежи.
В момента се работи заданието, след което предстои да се проведе избор на екипите за изпълнението на отделните фази.
Проектът трябва да се реализира за 24 месеца. Официалният старт е през ноември 2009 г. Откриването на завършения обект ще стане през ноември 2011 г.
Георги Илиев заяви, че въпросът със сервизните помещения, офисите и гардеробните е много сложен. Този проект е ограничен от рамките само на сградата на джамията. Тя е публично-държавна собственост само в своите очертания. На практика проектът няма възможност да се грижи за нещо друго.
Всичко наоколо, в т.ч. сервизни помещения, офис за екскурзоводите, магазин за сувенири, вертикална планировка и пр., би трябвало да бъде подпомогнато от Общината, тъй като е общинска земя.
След ремонта джамията ще се превърне в Музей на религиите, което не бива да се смесва с място за упражняване на религиозна дейност. Проектът има за цел да насърчи културно-историческия туризъм в региона.
Единствената сграда, оцеляла след опожаряването на Стара Загора по време на Руско-турската война през 1877 година, е Ески джамия. Според запазен надпис строежът е бил завършен преди 1409 година. При разкопки в молитвения салон през 2001 г. археолозите откриват основите на християнска църква от втората половина на ХI и началото на ХII век. Под нея възкръсват останките на тракийски некропол. На това място са битували последователно четири различни епохи - тракийска, раннохристиянска, средновековна и османска. Според специалистите, християнската църква вече не е съществувала по време на изграждане на джамията, но планът на джамията следва нейните основи.
Ески джамия в Стара Загора е със статут на художествен и архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.

Още новини