Начало Новини Актуално Преструктуриране на земеделието е основната задача за развитие на аграрното производство

Преструктуриране на земеделието е основната задача за развитие на аграрното производство

Актуално
prof Ivan StankovПреструктуриране на земеделието у нас е най-наложителната задача за бъдещото добро развитие на аграрното производство, каза в Стара Загора проф. Иван Станков, депутат от АБВ и бивш ректор на Тракийския университет. Сред главните проблеми на аграрното производство днес е нарушената му структура-прекомерно развитие на зърнените и  маслодайните култури за сметка на производството на плодове и зеленчуци, пренебрегнатото животновъдство и загърбване на специални отрасли като пчеластво, зайцевъдство, рибовъдство и подценяване на биоземеделието, обясни професорът. 
До края на април АБВ ще внесе в парламента Стратегия за развитието на земеделското производство, която е подготвена от 108 експерти в различните сектори. Подобен политически документ за бъдещето на земеделието липсвал само у нас от страните в Европейския съюз. Проф. Станков е основен автор на документа, който подготвя още от времето, когато бе земеделски министър в кабинета на Марин Райков.
В България не е решен продоволственият проблем. В момента при норми в европейския съюз от 230 грама месо на ден за човек у нас се осигурява 80 грама родно производство и 100 грама внос. Недостигат още 50 грама, предупреди специалистът. По думите му между 80 и 82% от плодовете и зеленчуците на нашия пазар са от внос, 60% от месото и 50% от млечните продукти също идват от чужбина. В момента 15 големи търговски вериги държат 77% от пазара на хранителни продукти в страната, и работят основно с вносни храни.
В Стратегията са заложени три основни цели, 9 приоритета и 22 задачи. Целите са осигуряване на продоволствената сигурност на България, мобилизиране на потенциала на селските райони и развитието на науката и иновациите. Според него трябва да се изгради хидромелиоративна система както за нопяване, така и за отводняване.

Още новини